Petrokimya işçileri kölelik yasasına karşı açıklama yaptı

Petrol İş Gebze Şubesi örgütlü olduğu fabrikalar önünde torba yasaya karşı açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Ekim 2020
  • 17:19

Petrol İş Sendikası Gebze şubesi, hükümetin torba kanunla çıkarmaya çalıştığı esnek çalışma ve kadem tazminatının tırpanlanmasına dönük yasal düzenlemeye karşı, örgütlü olduğu fabrikalarda basın açıklamaları yapacağını duyurdu. Sendika, Trelleborg, Ravago Tekpol, Novares ve Alpla fabrikalarında eylem gerçekleştirdi.

16.00 vardiyası çıkışında, işten çıkan ve çalışmaya gelen iki vardiya işçilerinin katılımıyla yapılan eylemlerde işçiler şunları ifade etti:

Kırmızı çizgimiz kıdem tazminatı hakkımızı, çalışanların önemli bir bölümü için ortadan kaldırmayı hedefleyen bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz. İşçilerin adil ve yeterli bir ücret alabilecekleri, güvenceli ve kurallı bir çalışma düzeni istiyoruz.”

Fabrika bahçesinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Meclise sunulan ve birçok maddesi kabul edilen torba kanun esnekleştirme ve güvencesizleştirme yoluyla işçi sınıfının temel bazı haklarını ortadan kaldırmaktadır. Torba kanun olarak ifade edilen ve 43 maddeden oluşan işsizlik sigortası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması konusunda kanun teklifi, salgın döneminde işçileri değil işvereni koruyan düzenlemelerden bir yenisidir. Torba kanun düzenlemesi ile çalışanlar bazı temel haklarını kaybedecektir. İşverenin esnekleşme yönündeki taleplerinden önemli bir kısmı karşılanmış olacaktır. Düzenleme bu haliyle kabul edildiği takdirde çalışanların 4’te 1inden fazlası kıdem tazminatı hakkını kaybedecektir. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların 2 yıl süreyle belirli iş sözleşmesi ile çalışmasının önü açılacaktır. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışanların kıdem tazminatları ve ihbar hakları olmayacaktır. İş güvenceleri ortadan kalkacak, işe iade davası açamayacaklardır. Ayrıca bu tür sözleşmelerle çalışanların sendikalı olması zorlanacak, sendikalaşmanın önünde engele dönüşecektir.”

Petrol İş Gebze Şube’nin örgütlü bulunduğu diğer fabrikalarda da eylemler yapılacağının duyurulmasının ardından açıklama sona erdi.