Opsan'da direniş 3. günün akşamında sona erdi

Opsan işçilerinin direnişi 3. günün akşamında sona erdi. İşçilerin belli talepleri kabul edilse de atılan arkadaşlarının işe geri alınmasını sağlayamadılar. Kendi aralarında yaptıkları görüşmeyle direnişi sona erdirdiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Haziran 2015
  • 08:19

00.15: Opsan'da direniş 3 günün akşamında sona erdi. İşçiler bir dizi talebini kabul ettirse de atılan arkadaşlarının geri alınmasını sağlayamadı. Direnişin sonlandırılmasına ilişkin Metal İşçileri Birliği şu açıklamayı yaptı:

"Opsan'da direniş sona erdi! Opsan'da TM gidecek!

Opsan'da 3 gündür sürdürülen direniş bugün akşam saatleri itibariyle son buldu. İşçilerin bugün gerçekleştirdiği eylem sonrası patronun atmak zorunda olduğu adımlarla birlikte işçiler kendi aralarında bir mutabakatla direnişi bitirmiş bulunuyorlar.

İşçilerin temel talepleri olan Tofaş-Reno zammının uygulanması, TM'nin fabrikadan çıkması ve işten atılan işçilerin geri alınması talepleri ile yürütülen mücadele taleplerin bir kısmı kazanılarak son buldu. İşçiler sabahtan beridir sürdürdükleri görüşmeler sonrası fabrikadan TM'nin gitmesinin sözü alınarak ve ücretlere Tofaş işçilerinin alacağı tüm primlerin verileceği (1000 TL dahil) sözünü aldılar. İşten atılan arkdaşlarını geri aldıramayan işçiler ancak işten atılan arkadaşlarına da bu alınacak primlerden yararlandırma sözünü aldılar. Yaşananlardan kaynaklı hiç bir işçinin işine de son verilmeyecek.

İşçiler bu verilen sözler tutulmadığı taktirde tekrar direnişe geçeceklerini yaptıkları görüşmelerde belirttiler.

20.15: Türk Metal çetesinin fabrikadan çıkarılmasının ardından direnen işçilerle fabrika yönetimi arasında bir görüşme yapıldı. İlk başta 350 TL öneren yönetim teklifini 1000 TL'ye çıkardı. Ancak atılan işçilerin geri alınmasını kabul etmeyince işçiler bu kararı kendi aralarında oyladı. Yapılan oylamada atılan arkadaşları alınmadan anlaşma yapılmamaması kararlaştırılarak "direnişe devam" dediler.

18.45: Opsan patronunun hizmetine koşan polisler fabrika yakınına getirdikleri TOMA ile bekleyişe geçtiler. Bu arada fabrika yönetimiyle yapılan görüşme neticesinde Türk Metal çetesinin dışarı çıkarılacağı belirtildi.

17.40: İşçiler Opsan şirketinin avukatıyla görüşme yapıyorlar.

17.20: İşçiler kararlılıkla direnişlerini sürdürürken Türk Metal yalakaları fabrika bahçesindeki işçileri ve kapı önünde onlara destek için gelenleri tahrik etmeye çalışıyor. Patron yalakalarının işçilerin haklı eylemine karşı "PKK dışarı!" diye slogan atarak tahriklerini sürdürmesine karşı işçiler "Türk Metal dışarı!" sloganıyla yanıt verdiler.

Destek için gelen güçlerle birlikte coşkulu sloganlarla direnişi sürdüren işçiler "Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz!" sloganıyla kararlılıklarını haykırdılar.

16.00: Opsan işçileri kararlılıkla direnişlerini sürdürürken patron yanlısı beyaz yakalıların ve türk metal yalakalarının provokasyon çabalarına karşı da soğukkanlılıklarını koruyorlar. Yalakalar provokasyon yaratmak için işçilerin çevresinde dolaşarak hakaretler savuruyorlar.

13.45: Opsan patronu da tıpkı Bursa'daki metal patronları gibi işçileri yıldırmak için en temel insani ihtiyaçlarını karşılamalarını engellemeye çalışıyor. İşçilerin kullandıkları tuvaletler kilitlendi, çay demlemek ve telefonlarını şarj etmek için kullandıkları elektrik kesildi.

12.50: Opsan’da direniş kararlılıkla sürerken baskı ve yıldırma politikaları sürdürülüyor. Polis atılan işçilere dışarı çıkmaları dayatmasında bulunuyor. Dışarı çıkarılmak istenen işçiler arasında sözcüler de bulunuyor.

Fabrika yönetimi de tahammülsüzlüğe devam ediyor. İşçilerin gece soğuktan korunmak ve yattıkları kasalar başka bir alana taşınıyor.

 

11.30: Opsan'da patronla yapılan görüşmede taleplerin kabul edilmediği belirtildi. Patronun atılan işçilerin geri alınması konusunda da geri adım atmadığı belirtildi. İşçiler kendi aralarında durum değerlndirmesi yapıyorlar.

11.00: Metal İşçileri Birliği (MİB), Opsanda işçi temsilcileri ve patron arasındaki görüşmenin sona erdiğini, detayları daha sonra açıklayacaklarını duyurdu.

***

Haklarını arayarak Türk Metal çetesinden istifa ettikleri için 15 işçinin işten atıldığı Opsan’da başlayan direniş 3. gününde devam ediyor. Patron dün de işçilerin seçtiği 3 temsilciyi işten atarak saldırısını sürdürmüş Opsan işçileri de saldırı ve baskılara rağmen kararlılıkla direnişlerini sürdürmüştü.

Geceyi direniş fabrikada geçiren Opsan işçilerinin direnişi tüm baskılara rağmen 3. gününde devam ediyor.

Şu anda Opsan patron ve işçiler arasında bir görüşme yapılıyor. Görüşmeye direnişçi işçileri temsilen işçilerin seçtiği temsilciler var.

Diğer işçiler de fabrika önünde görüşmeden çıkacak sonucu bekliyorlar.