Nersoy işçilerinden İstanbul’da eylem

Sendikalaştıkları için işten atılan Nersoy Tekstil işçileri, Zonguldak Çaycuma'daki direniş alanından İstanbul'a gelerek fabrikanın genel merkezi önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Kasım 2022
  • 22:10

Nersoy Tekstil'de direnen işçiler, Çaycuma'dan İstanbul'a gelerek Nersoy Tekstil'in merkezi olan Selga Tekstil önünde eylem yaptı.

Bağcılar'daki Selga Tekstil önünde Türkçe ve İngilizce “Nersoy Tekstil'i örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterme ve işten atılan üyelerimizi geri almaya davet ediyoruz” pankartı taşıdı. İşçiler adına Öz İplik-İş Sendikası Genel Sekreteri Samet Ceylan açıklama yaptı. Nersoy Tekstil işçilerinin sendikalaşma mücadelesi için İstanbul'a geldiklerini söyleyen Ceylan, sendikalaşma süreçlerine ilişkin bilgi verdi. İşçilerin temmuz ayından itibaren sendikalarına üye olmaya başladığını belirten Ceylan, patronun bilgi sahibi olmasının ardından işçilere baskı yapmaya başladığını ve sendika üyesi 25 işçiyi işten attığını söyledi. Sendikaya üye olmanın Anayasal hak olduğunu ve işçilerin bu hakkı kullandığını kaydeden Ceylan, sendikalaşmayı engellemenin suç olduğunu vurguladı.

Nersoy Tekstil patronuna seslenen Ceylan şunları dedi:

“Çalışanların sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Baskıcı tutumdan vazgeçin. 1978 yılında kurulan işçilerin yasal temsilcisi olan sendikamız Öz İplik-İş'i tanıyın”

Nersoy Tekstil işçilerinin örgütlenme mücadelesini sürdüreceklerini vurgulayan Ceylan, işten atılan işçilerin geri alınmasını istedi.

Bir başka kadın işçi de işçilerin mesai yapmaya zorlandığını ve taciz saldırısına maruz kaldığını aktardı.

Tacize ilişkin şikâyette bulunan kadın işçilerin “Siz yüz vermezseniz öyle konuşamaz” denilerek suçlandığını bu nedenle pek işçinin sessiz kalmak zorunda bırakıldığını aktaran işçiler, nefes almak ve çalışmak dışında her şeyin yasak olduğunu vurguladı. Yemeklerin kötü ve tuzlu olduğunu aktaran işçiler, birçok işçinin, işyerindeki kafeteryadan kendi paralarıyla yemek yemek zorunda kaldıklarını söyledi.
İşçilerin sürekli işten atma tehdidiyle baskı altında tutulduğunu anlatan işçiler açıklamada son olarak şunları dedi:

"Uydurma tutanaklar tutuluyordu. Sıkıntıları söylediğimizde muhatap alınmıyorduk, sendikaya üye olmaya karar verdik. Üye olmamızla, atılmamız bir oldu. Ekonomik sıkıntılar çekiyoruz. İsimlerimiz başka fabrikalara gitmiş, işe almayın talimatı verilmiş. Ama pes etmeyeceğiz"