“Neden eşit işe eşit ücreti savunmalıyız?”

Metal İşçileri Birliği, eski işçilerin kıdem zammı talebine ilişkin yaptığı paylaşımda “Yoksulluk sınırının üstünde insanca yaşamaya yetecek ücret” talebini yükseltti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Aralık 2023
  • 15:50

Metal İşçileri Birliği, eski işçilerin kıdem zammı talebine ilişkin yaptığı paylaşımda “Yoksulluk sınırının üstünde insanca yaşamaya yetecek ücret” talebini yükseltti.

MİB’in paylaşımı şu şekilde:

“Neden eşit işe eşit ücreti savunmalıyız?

150 bin metal işçisinin gözü kulağı sözleşme sürecinde. Sendikaların çoktan bütün anlamını yitirmiş taslakları bir yana, önemli tartışmalardan birini eski işçilerin kıdem zammı talebi oluşturuyor.

Ücretlere kıdeme göre zam yapılması eski işçi ile yeni işçi arasındaki ortak mücadeleyi zaafa uğratabilecek, mücadeleyi bölebilecek ince bir çizgi durumunda. "Kıdem zammı talebine" fabrikalardan mesajlar geldiği ölçüde sayfamızda yer verdik. Ancak kıdem zammı gibi bir nedenle olsa bile eski işçilerle yeni işçiler arasındaki ücret makasının açılmasını uzun vadede sorunlu görüyoruz.

Bu yüzden bütün işçilerin insanca yaşamaya yetecek bir ücret mücadelesi etrafında bir araya gelmesini doğru buluyor ve ‘Eşit işe eşit ücret!’ uygulamasını savunuyoruz.

Bu talep, eski ve yeni işçiyi aynı mücadele talebi etrafında birleştirecek bir içeriğe sahip. Hiçbir işçi yoksulluk sınırının altında bir ücret almamalıdır. Nasıl ki eski bir işçinin ailesi ile birlikte insanca yaşamaya yetecek bir ücret alması gerekiyorsa işe yeni giren bir işçinin de aynı şekilde insanca yaşamaya yetecek bir ücret ile işbaşı yapması gerekir.

Kıdem zammını temel bir talep haline getirmek MESS karşısında gücümüzü bölmekten başka bir işe yaramayacaktır. Kaldı ki kıdemi fazla olan bir işçiyi kapitalistlerin de uzun vadede fabrikada çalıştırmadığı, ilk fırsatta ondan kurtulmaya çalıştığı da bilinen bir gerçektir.

Fabrikalarda ücret makasının açılması durumunda eski işçiye daha fazla ücret ödemektense, bir şekliyle bu işçiyi işten çıkartıp yerine daha düşük ücretle yeni işçi almanın önünü açacaktır. Hal böyleyken 150 bin metal işçisi hep bir ağızdan şunu demelidir. Yoksulluk sınırının üstünde insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz!”