Migros’ta direnişe desteğe “ahlaka aykırı” kılıfıyla işten atma

Migros deposu önünde direnişe başlayan işçilerin direnişine desteğe giden işçiler, yönetimin ve ÖGB’nin saldırısının ardından “ahlaka aykırı ihlal” bahanesiyle işten atıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Şubat 2017
  • 10:42

Migros/Us-Grup deposunda çalışan DGD-Sen üyesi 13 işçi Ocak ayında işten atma saldırısıyla karşılaşmıştı.

13 Şubat günü Gebze Şekerpınar’da bulunan Migros/Us-Grup deposu önünde direnişe başlayan işçilerin direnişine desteğe gelen işçiler ise yönetimin ve özel güvenliklerin saldırısıyla karşılaştı. Desteğe giden 13 işçi İş Kanunu’nun 25/2 maddesinden “ahlaka aykırı ihlal” bahanesiyle işten atıldı.

“Ahlaka aykırı” kılıfıyla işten atma

Migros/Us-Grup yönetimi direnişçilere desteğe giden işçilerin sözleşmesini 15 Şubat günü tek taraflı olarak feshetti. İşten atmaya gerekçe olarak ise İş Kanunu’nun 25. maddesinin 2. bendi gösterildi. Buna göre “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan ihlal” iddiası ortaya atılırken, işçilere de düzmece bir sözleşme feshi hazırlanarak imzalamaları dayatmasında bulunuldu.

Atılan işçiler de direnişe katıldı

Direnişe destek verdikleri için atılan işçiler de dün direnişe katıldı. İşçiler, yönetimin işten atmaya kılıf olarak ortaya attığı yalanlara tepki gösterdi. Suç işlemediklerini, yönetimin suç icat ettiğini söyleyen işçiler fesih belgesindeki iddiaları reddetti.

Desteğe giden işçilere ÖGB saldırmıştı

Depo önündeki direnişin 3. gününde depoda çalışan işçiler adına bir grup işçi çay molasında direnişçilere desteğe gittikleri için saldırıya uğramıştı. İşçilerin direnişe destek vermesine tahammül edemeyen yönetim özel güvenliklerini işçilerin üzerine salmış, işçiler ÖGB’nin engelleme girişimi ve saldırısına maruz kalmıştı. Saldırının üzerine depodaki tüm işçiler dışarı çıkarken yönetim polis çağırmıştı. Migros/Us-Grup yönetimi, desteğe giderken saldırıya uğrayan işçilerin ahlaka aykırı davranışta bulunduğunu iddia ederek sözleşme fesih belgesi hazırlamıştı.