MESS dayatmalarına karşı binlerce metal işçisi alana çıktı!

Binlerce metal işçisi MESS’in dayatmalarına karşı eylemdeydi. Mitingde konuşma yapan Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın grev söylemine tarih açıklamaması dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Ocak 2020
  • 17:57

Metal iş kolunda MESS’le yürütülen toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkanmasının ardından grev kararı alan Türk Metal, bugün Bursa’da miting gerçekleştirdi.

Sabah saatlerinden itibaren kitle toplanmaya başladı. FSM bulvarı girişinde kortej oluşturan Bursa şubeleri yürüyüşle miting alanına geldi. Bosch, Renault, Aptiv, Tofaş, Akwell fabrikası pankartları öne çıktı. Bir dizi fabrikadan ve Gemlik şubeye bağlı fabrikalardan işçiler diğer kortejlerle birlikte alana giriş yaptı.

Çevre illerden gelen metal işçileri de gerek şube, gerek fabrika pankartlarıyla alanda yerlerini aldılar. Türk Metal’in Kapaklı, Çorlu, Manisa, İzmir, Kocaeli, Gebze, İstanbul, Eskişehir, Kırıkkale şubeleri, fabrika pankartlarıyla alana giriş yaptı.

Mitinge Türk İş’e bağlı sendikalar da katılım sağladılar. Şeker-İş, Maden-İş, Haber-İş, Tümtis ve Deriteks üyesi işçiler de alanda yerini aldı.

Miting, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. İlk olarak Türk-İş Başkanı Ergün Atalay söz aldı. Metal işçilerinin mücadelesinin yanında olduklarını söyleyen Atalay, hükümetin politikalarını eleştirdi. Bursa mitinginden sonra Kocaeli’de de miting yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Ardından kürsüye Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak çıktı. MESS’in dayatmalarından söz eden ve eylemlere devam edeceklerini söyleyen Kavlak, metal işçilerinden Türk Metal’e güvenmelerini istedi. Pazartesi günü gerçekleşecek görüşmeyi işaret eden Kavlak, sözleşmeyi masada bitirmek istediklerini ifade etti. Geçtiğimiz perşembe günü grev kararı aldıklarını söyleyen Kavlak, grev tarihini ise ilan etmedi. “Bugün burada on binler olarak varız, taleplerimiz kabul edilmezse, yüz binler olarak meydanlarda yine oluruz” dedi. 

Kitle, “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hap beraber ya hiçbirimiz!”, “MESS şaşırma, sabrımızı taşırma!” sloganlarını attı.

Kavlak’ın konuşmasının ardından, özellikle şehir dışından gelen kitlenin büyük çoğunluğu alanı boşalttı.

Ardından Haluk Levent’in konserine geçildi. Çevrede oturan emekçilerin de izlemeye geldiği konserin ardından miting sona erdi.

Kızıl Bayrak / Bursa