Meris Tekstil’de sendika düşmanlığı ve işçi kıyımı

Meris Tekstil patronu, haklarına sahip çıkan ve sendikalaşan 40 işçiyi işten attı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Ağustos 2017
  • 11:39

İzmir Gaziemir’de kurulu Meris Tekstil’de ağır çalışma koşullarıyla ilgili patronla görüşen işçilerden 8’i işten atıldı. Bunun üzerine TEKSİF’te sendikalaşan işçiler, patronun sendika düşmanlığı ve onlarca işçiyi işten atma saldırısıyla karşılaştı.

Gaziemir’de Ege Serbest Bölge’de kurulu, bayan hazır dış giyim alanında faaliyet gösteren, Hollanda ve Danimarka’ya ihracat yapan Meris Tekstil’de işçiler çalışma koşullarının kötü olması, ücretlerin düşüklüğü ve fazla mesai dayatmaları nedeniyle bir süredir örgütlenme çalışması yürütüyordu.

Haklarına sahip çıkan işçiler işten atıldı

150 civarında çalışanın olduğu fabrikada işçiler, şikayetleriyle ilgili 21 Temmuz günü Meris Tekstil patronuyla görüşme gerçekleştirdi. Şikayetlerine bir yanıt alamayan işçiler bir de üstüne işten atma saldırısıyla karşılaştı. Patron 8 işçiyi işten çıkartırken işçiler buna karşı örgütlenme süreçlerini hızlandırdılar.

İlk olarak 40 işçinin Türk-İş’e bağlı TEKSİF’te örgütlenmesiyle süreç ilerlerken 31 Temmuz günü fabrikaya giden işçiler, patronun yeni dayatmalarına maruz kaldı. İşçilerin e-devlet şifrelerini almaya çabalayan patron, işçiler tarafından geri çevrilince bu sefer de 32 işçiyi daha işten çıkarttı.

“İşçilerle ne yapacağımızı konuşuyoruz”

Meris Tekstil’deki sürece dair Kızıl Bayrak’a konuşan TEKSİF Şube Başkanı Faruk Aksoy, 4 Ağustos Cuma ya da 7 Ağustos Pazartesi günü serbest bölge önünde basın açıklaması yapacaklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Patron temsilcileri işçilerden e-devlet şifrelerini istedi. Ancak işçiler bunu kabul etmeyince işten çıkartıldı. İşten çıkarılan işçilere şimdilik herhangi bir gerekçe ileri sürülmezken tazminatların ödenip ödenmeyeceği ise henüz belli değil. İşçilerle sendikada toplantılar aldık, önümüzdeki süreçte ne yapacağımızı konuşuyoruz. Aynı zamanda hukuki süreci de başlatacağız.”

Meris Tekstil patronunun ‘sabıkası’

İşçileri kölelik koşullarında sömürüye mahkum eden Meris Tekstil patronunun bu açıdan ‘sabıkası’ da bulunuyor. Daha önce Sarnıç’ta bir başka isimle fabrikası bulunan patron, burada da ağır çalışma koşulları ve yaptığı usulsüzlükler nedeniyle fabrikasını kapatmak durumunda kalmıştı.

İşçileri köleliğe mahkum etme konusunda ‘kararlılığını’ sürdüren patron, fabrikasını Ege Serbest Bölge’ye taşıyarak Meris Tekstil’de üretime devam ediyordu.

Kızıl Bayrak / İzmir