Menemen Belediyesi’nde işten çıkarıldıktan sonra Cumhuriyet Meydanı’nda çadır kurarak direnişe geçen işçiler işten çıkarılma ve direniş süreçlerini Kızıl Bayrak’a anlattı.
Maaşlarının eksik yatırıldığını, buna gerekçe olarak “bütçe yok” diyenlerin başka her şeye bütçe bulduğunu ve toplu sözleşmedeki haklarından feragat etmeleri yönünde dayatmaları kabul etmedikleri için işten çıkarıldıklarını anlattı. İşçiler işe geri dönene kadar direnişi sürdüreceklerini vurguladı.
“Hep eksik maaş verildi”
En yeni işçinin 5 yıllık, geri kalanlar arasında ise 20 yıla yakındır belediyede çalışanlar olduğunu söyleyen işçiler, Belediye-İş Sendikası’na üye olduklarını belirtti. Yetkili sendikanın Belediye-İş olduğunu, 2019 yılının Ocak ayında 3 yıllık sözleşme imzalandığını, ücretlerin 3.500 ile 5.000 TL arasında olduğunu ifade eden işçiler, işten çıkarılana kadar zamlı maaş almadıklarını ve maaşlarının hep eksik yatırıldığını dile getirdi. Para olmadığı gerekçesiyle ile maaşların sonra yatırılacağı öne sürülerek hep eksik maaş verildiğini söyleyen işçiler, “Toplu sözleşme hep 3 yıllık imzalanıyordu ve 2019’a kadar çok düşük maaşlara çalıştık” diyerek yeni sözleşmede maaşlarının biraz yüksek olduğunu ancak bugüne kadar zamlı maaş hiç almadıklarının altını çizdi.
“Haklarımızdan feragat etmemizi istediler, kabul etmedik, işten çıkarıldık”
Seçim sürecinde Serdar Aksoy’un kimseyi işten çıkarmayacağını söylediğine değinen işçiler, maaşlarının daha da yükseleceği, yol, yemek parası da verileceği vaadinde bulunduğunu dile getirerek “Seçim bitip başkan seçildikten sonra her şey değişmeye başladı” dedi. Belediye başkanı Aksoy’un “Belediyenin bütçesi yok size oradan maaş veremem” diyerek işçilerin toplu sözleşmedeki haklarından feragat etmelerini istediğini belirten işçiler işten çıkarılma sürecini şöyle aktardı:
“Maaşlarımızı düşürmek için bizlerden imzalar almak istediler. Bize ne imzalattıklarını bile göstermeden oldubittiye getirmek istediler. Toplu sözleşmedeki haklarımızdan ve yükselen maaşlarımızdan feragat etmemizi isteyerek imza istediler, bizler kabul etmedik. Bunun üzerine imza atmayan 34 kişi işten çıkarıldık. Bunun üzerine direnişe başladık.”
“İşçiye bütçe yok, başka her şeye var”
İşçiler, yaşadıkları sorunlara bir çözüm üretilmezken, “size bütçe yok” diyen belediye yönetiminin işçiler dışında her şeye kaynak ayırdığını söyleyerek şunları anlattı:
“Sekiz tane heykel yaptılar. Sevgi yolu düzenlemesi diyerek milyonlarca masraf yaptılar. 3 aydır işçilere ‘para yok’ diyerek ücret yatırmadıkları halde kendi çıkarlarına para buluyorlar. Son meclis toplantısında olay çıktı. 50 milyon borçlanma istedi başkan, ‘Ulukent’e müze yapacağım’ diyerek. Kendi partisinden bile meclis üyeleri ‘El insaf, işçiler parasını alamıyorken, daha acil sorunlar varken, buna ne gerek var’ dedi ve onay vermedi. Durum bu haldeyken bizler de haklarımızı alana kadar, işimize dönene kadar direneceğiz. Direnişe başlamadan önce CHP Menemen İlçe Başkanı ile görüşmek için gittik ancak, bizimle muhatap olmadı, kimse bizimle görüşmek istemedi.”
Bu süreçte üyesi oldukları Belediye-İş Sendikası’nın tutumunu eleştiren işçiler, Belediye-İş Sendikası’na tepkilerini dile getirdi. Belediye-İş Sendikası’nın işçilerin haklarını savunmak adına bir şey yapmadığını dile getiren işçiler sendikayı “başkanın oyuncağı” olmakla eleştirdi. İşçiler, “‘Sendikacıyım’ diye dolaşan, belediyede ne iş yaptığı belli olmayan, sendika odasını, aracını kullanan ama sendikada resmi hiçbir görevi ve yetkisi olmayan bir adam var. Bu kişi aşireti kalabalık olduğu için mafyalık yapıyor. Resmi sendika temsilcisi ise o ne derse onu yapıyor. Sendika genel merkezi de burayı umursamıyor” dedi.
“İşimizi geri istiyoruz, kazanana kadar buradayız”
Yerel seçimlerden sonra Belediye Başkanı Sedat Aksoy geldiği aydan itibaren ilk önce 284 işçinin işten çıkarıldığını, ardından parça parça işten çıkarmaların devam ettiğini ifade eden işçiler, bugün itibarıyla da çıkışların devam edeceği haberleri geldiğinden bahsetti ve son olarak şunları söyledi:
“Bizler işimizi geri istiyoruz. Eşi hasta olan zor durumda olan arkadaşlarımız var, emekliliğe az kalmış arkadaşımız var. Maaşlarımızın yüksek olduğunu söyleyenler var. Ama bu ülkede açlık ve yoksulluk belli. Toplu sözleşmede imzalanan 3.500 TL ile 5.000 TL arasındaki bu ücretler bile çok değil, ancak bizler henüz bu yazılı maaşlarımızı niye göremedik. Hep eksik yatırıldı. İşe dönüş davası ve alacaklarımız için davaları açtık. Eksik yatan maaşlarımızı da mahkeme yolu ile alacağız. Biz işimizi geri istiyoruz, kazanana kadar direniş çadırında olacağız.”
Kızıl Bayrak / İzmir