Makina mühendisleri Torun Center’ın takipçisi

Torun Center’da 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti ve katliamla ilgili yargı süreci üzerine açıklama yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası, davanın takipçisi olduğunu, taşeron çalışmayla iş cinayetlerinin arttığını vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Şubat 2015
  • 13:14

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi, Torun Center davasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Makine Mühendisleri Odası şube binasında gerçekleşen toplantıda açıklamayı MMO İstanbul Şube yöneticisi Zafer Güzey yaptı.

Güzey, taşeronlaştırmanın yarattığı iş cinayetlerine dikkat çekmek için Torun Center’ı gündemde tutmaya devam edeceklerini ifade etti.

Daha sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının yaratılması ne kadar önemliyse iş cinayetlerinde sorumluların cezalandırılmasının da o kadar önemli olduğunu ifade eden Güzey, “acı tecrübelerden ders çıkarmak ve bir daha yaşanmaması için gerekli önlemleri almak yerine, sorumluların aklanması için çabalar sarf edildiği ne yazık ki gerçektir” ifadelerini kullandı.

 

11 bilirkişiye karşı savcıdan takipsizlik

Güzey açıklamaya şöyle devam etti: “Burada asıl sorun tutuklu bulunanların ya da yargılananların söz konusu iş cinayetlerinin asli sorumluları olup olmadıklarıdır. Savcılık Torunlar İnşaat’ın sahipleri konusunda takipsizlik kararı verilmesi sürecini jet hızı ile tamamlayarak kamuda oluşan ‘acaba bu iş cinayetinde asli sorumlular yargılanacak mı?’ Beklentisini de hızla çökertmiştir.”

Güzey Torun Center davasının ilk bilirkişi raporunda 11 kişinin Torunlar İnşaat şirketini asli sorumlu olarak göstermesine rağmen savcının takipsizlik kararı vermesini de eleştirdi.

 

‘Yatırımcı’ sermaye taşeronla aklanıyor

Güzey açıklamada ayrıca taşeronlaştırmanın sermayedarların sorumluluktan kaçması için bir koruma kalkanı oluşturduğunu ifade ederek projenin bir an önce bitmesi için basınç kuran şirketin aklanmasını teşhir etti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak hem yasal görevleri açısından hem de topluma karşı taşıdıkları sorumluluk nedeniyle işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında çalışmalar yürüttüklerini aktaran Güzey, bundan sonra komisyonları aracılığıyla iş cinayeti davalarındaki bilirkişi raporlarını takip edeceklerini, yanlış değerlendirmeleri tespit edeceklerini belirtti.

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi: “Yaşanan tüm bu süreçlerde güvencesiz çalışma, taşeronlaşma, kayıt dışı istihdam, çocuk işçilik, göçmen işçilik ve kadın işçilerin sorunları çözülmeden, gerçek sorumlular yargılanmadan, işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışmalarında tüm meslek odaları, sendikalar ve bu alanda faaliyet gösteren tüm bileşenlerin görüşleri alınmadan hayata geçirilen yasa, yönetmelik ve uygulamalarla iş cinayetlerinin önlenmesi mümkün değildir.

Güzey, birlik olarak iş cinayetlerinin yaşanmaması ve güvenli çalışma ortamlarının yaratılması için mücadeleye devam edileceğini ifade ederek açıklamayı sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul