KMO: İşçi katliamlarına ‘Hayır!’

Kimya Mühendisleri Odası 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü vesilesiyle açıklama yaparak “Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yol almak mümkün olmayacaktır” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Mart 2018
  • 10:19

Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Yönetim Kurulu, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozlu'da 263 madencinin katledildiği iş cinayetinin yıl dönümü vesilesiyle açıklama yayınladı. 2012 yılında TMMOB 42. Genel Kurulu‘nda alınan karar doğrultusunda 3 Mart’ın İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü ilan edildiği ve bu kapsamda her yıl bir dizi etkinlik gerçekleştirildiği belirtildi.

2017 yılında 2 bin civarında, AKP'nin hükümet olduğu 2002 yılından 2017 sonuna kadar ise 22 bin işçinin iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen açıklamada sadece Soma, Ermenek, Torunlar ve Şirvan'da yaşanan işçi katliamları sonucu 350'den fazla işçinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

“Kuralsız çalışma koşullarında yasalar anlamsız”

İş cinayetlerine ek olarak, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle iş göremez duruma gelenlerin ya da yaşamını yitirenlerin sayısının kaydedilemeyecek derecede fazla olduğunun altı çizilen açıklamada “Yasalar ile koruma altına alınacağı söylenen işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda geçtiğimiz her gün ülkemiz daha da geriye gidiyor. Yaşadığımız büyük işçi katliamlarının tamamı 6331 sayılı kanun yürürlükteyken meydana gelmiştir” denildi.

Bu kanunun bir göz boyama olduğu ifade edilen açıklamada şunlar belirtildi: “Bu kanun ve çerçevesinde bugüne kadar yapılan düzenlemeler problemlidir. Bununla birlikte, 4857 Sayılı İş Kanunu`nda yer alan 'telafi çalışması', 'denkleştirme', 'çağrı üzerine çalışma', 'kısmi süreli çalışma', 'asıl işveren-alt işveren ilişkisi' başta olmak üzere kuralsız çalışma koşulları olduğu sürece işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki düzenlemeler bir anlam ifade etmeyecektir.”

“OHAL işçiye zararlı”

OHAL süresince emekçilerin kazanılmış haklarının gasp edildiği, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarında büyük bir artış görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi: “İşçilerin temel sendikal hakları ve grev hakları OHAL veya milli güvenlik gerekçe gösterilerek ertelenmektedir. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yol almak mümkün olmayacaktır.”

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Kimya Mühendisleri Odası olarak, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’nde, üyelerimizi ve bütün yurttaşlarımızı; iş cinayetlerine ve işçi katliamlarına ‘Hayır’ demeye çağırıyoruz.”