İŞKUR krizde olduğunu söyleyen patronların imdadına yetişti. Yapılan açıklamaya göre krizde olduğunu belirten patronlara “kısas çalışma ödeneği” adı altında yardımda bulunulacak. Buna göre eğer bir işyerinde “kriz” olduğu İŞKUR tarafından kabul edilirse bu süreçte çalışmayan işçilerin parası İŞKUR tarafından karşılanacak.
İşçilere bu iyi bir şey gibi gelebilir. Ancak durum yanıltıcı. Çünkü bu paralar işçilerden kesiliyor. Ayrıca böylece patronların olağan dönemlerde kasalarına hiç para girmemiş gibi davranılıyor. “Krizsiz” zamanlarda işçilerden hem patron hem İŞKUR para kesmişken, şimdi patronların kasasında biriken paradan değil, yine işçilerden kesilenlerle biriken İŞKUR fonundan ödemeler yapılacak. Böylece patronlar daha rahat bir soluk alacak. İstediği zaman “kriz var” diyerek işçilerin çalışmasına ara verebilecek. Çalışmayan işçinin parasını karşılaması gereken patron, bu yükten de kurtulacak.
Yürürlükteki mevzuata göre kısa çalışma ödeneği, kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde devreye giriyor. Bu tür durumlarda üç ayı aşmamak üzere, çalışanlara “kısa çalışma ödeneği” adı altında sınırlı bir miktar para veriliyor.
Kısa çalışma ödeneği, sigortalının günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde belirlenen kısa çalışma ödeneği, aylık brüt asgari ücretin yüzde 150’sini geçemiyor. Buna göre son 12 ayda asgari ücretle çalışan bir kişiye kısa çalışma ödeneğinden 980 TL ödenecek.