OHAL KHK’larıyla kamudan ihraç edilen emekçilerin mücadelelerini sürdürdüğü KHK’lı Platformları Birliği, “2. manifesto” diye yayınladıkları açıklamayla birliğin hedeflerini ortaya koydu ve dayanışma çağrısı yaptı.
KHK’lı Platformları Birliği tarafından yapılan açıklamada, darbe girişiminin ardından devreye sokulan OHAL’de iki yüz bine yakın kamu çalışanının ihraç edildiği hatırlatıldı. Bu saldırıyla birlikte ihraç edilen emekçilerin, yaşam hakkı da dahil insani tüm haklarından mahrum bırakıldığı belirtilen açıklamada, buna karşı mücadelenin önemine ve KHK’lı Platformları’nın amaçlarına dikkat çekildi.
“KHK Platformları ihraç edilmiş emekçilerin öz örgütleri”
“KHK listeleriyle aynı çuvala konmuş ihraç kamu emekçilerinin bir araya gelmesi ve birlikte mücadele etmesi” sonucu platformların oluştuğu ifade edilen açıklamada, KHK’lı Platformları Birliği’nin hedefleri ve mücadelesine ilişkin şu noktalar aktarıldı:
“KHK Platformları, KHK ile ihraç edilmiş kamu emekçilerinin kendi iradeleriyle, kendi sorunlarını çözmek ve taleplerini gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kişilerden oluşmaktadır. Bu platformlar KHK ve OHAL mağdurlarının öz örgütleri ve tabandan oluşan birlikleridir; KHK’lıların kolektif çalışma, ortak akıl ve uygun gördükleri yol ve yöntemlerle, kendi sorunlarına çözüm bulmak için “gönüllülük esası” üzerine kurulmuş mücadele örgütleridir. KHK Platformları tüm kimliklerin özgünlüklerini içeren, farklılıkların farkında ve bu farklılıklarıyla var olan ve aslında gücünü de buradan alan mücadele zeminleridir.
“KHK’lı Platformları Birliği iki yönlü bir mücadele anlayışını benimsemektedir. Çünkü hem KHK’lar, hem de sonrasında yaşanılanlar emek ve demokrasi sorunudur. Bu nedenle Birliğimiz; emek ve demokrasi mücadelesinin hem öznesi hem de parçasıdır. En temel haklarımızı gasp eden KHK’lar aynı zamanda ağır ve sistematik bir işkence yöntemi olarak büyük bir insan hakları ihlalidir. Bu temelde, platformlar aynı zamanda insan hakları odaklı mücadelenin de özne ve parçasıdırlar.”
“Birlik çatısı altında birleşmeye çağırıyoruz”
Birkaç ilde başlayan mücadelenin 22 ile yayıldığı belirtilen açıklamada, “Mücadeleyi daha güçlü ve etkili hale getirmek için tüm illeri içeren “KHK’lı Platformları Birliği” adıyla bir üst örgütlenmeyi gerçekleştirme zorunluluğu hasıl oldu” dendi. Açıklamada son olarak şu vurgu yapıldı:
“Bizler “KHK’lı Platformları Birliği” olarak; KHK ile ihraç edilmiş ve OHAL uygulamaları ile mağdur edilmiş tüm kişileri bu birlik çatısı altında birleşmeye çağırıyoruz! KHK rejimiyle haksız ve hukuksuzluğa uğramış ve emek, demokrasi ve insan hakları mücadelesi veren tüm kesimlerle yan yana, omuz omuza birlikte mücadele edeceğimizi vurguluyor, kazanacağımıza olan inançla, bütün KHK’lı ve OHAL mağdurlarını dayanışma ve birlikte mücadeleye davet ediyoruz.”