Katil devlet: Madenci katili, TTK müdürü yapıldı

Kozlu’da 8 madencinin katillerinden Kazım Eroğlu’nun TTK müdürü yapılmasıyla birlikte ‘katil devlet’ gerçeği bir kez daha gözler önüne serildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Nisan 2017
  • 07:16

7 Ocak 2013'te Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında, özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan gazı püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cansız bedenine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin 11 Ocak'ta, diğerinin cansız bedeni ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı.

İlk bilirkişi raporunda maden müdürü sorumlu bulunmuştu

Katliama ilişkin devam eden dava sürecinde hazırlanan, taşeron şirketi ve TTK'yı sorumlu bulan ilk bilirkişi raporunda şu ifadeler yer almıştı: “Olayın meydana geldiği yerde gaz degajının önlenmesi için sondaj çalışılması dışında uygulama yapılmamıştır. Eğer sondaj çalışmasına ek metan drenajı gibi çalışmalar yapılsaydı, arındaki tehlike-basınç giderilmiş olur ve patlama-püskürme olayı meydana gelmezdi. Olayda denetim ve gözetim faaliyetleri yapılmamış, kesene ücretle yapılan çalışmalar sonucu işçiler daha fazla çalışmaya zorlanmış ve bu durum dolaylı olarak iş güvenliği tedbirlerine uymamayı getirmiş, eksi 630 katı ve üzerlerinde gaz içerikleri uzun süre ölçülmemiş, kömür damarının gaz içeriği saptanmamış ve sondajların sayısı ve niteliği yetersiz kalmış, dört lağım (galeri) için 1 sondaj ustası ekibi ve bir sondaj makinesi yetersiz kalmış, kaza meydana gelmiştir.”

Katil devlet, katil müdürünü korudu

Kozlu Cumhuriyet Savcısı, Bülent Ecevit Üniversitesi'nin hazırladığı ilk bilirkişi raporunu yeterli bulmadı ve ODTÜ'den de rapor hazırlamasını talep etti. ODTÜ'den bilirkişilerin hazırlayıp savcılığa gönderdiği raporda ise işçilerden Ahmet Şeker'in kusurlu olduğu söylendi. Raporda asli kusurlu taşeron firma Star İnşaat Ticaret A.Ş. oldu. Ayrıca TTK ise “bazı ihmalleri” nedeniyle kusurlu görüldü.

İlk bilirkişi raporunda gerçek katillerin tüm suçu ortaya serilirken, ikinci bilirkişi raporunda, fatura işçiye kesilip, gerçek katiller dolaylı sorumlu haline getirildi. Dava 1 yıldan sonra açıldı. Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu’nun da olduğu 10 sorumlu hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle görülen dava hala bitmedi. Üstelik 3. kez bilirkişi raporu istendi. Son rapora göre taşeron firma asli, TTK ise tali sorumlu görüldü.

Katil müdür ödüllendirildi

Katil devlet bugün de koruyup aklamaya çalıştığı müdürü ödüllendirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 11 aydır TTK Genel Müdürlüğü görevini vekaleten yürüten Ercan Gebeş’in yerine Kazım Eroğlu’nu atadı.