Kastaş’taki baskı uygulamaları mecliste soruldu

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, soru önergesi vererek Kastaş Kauçuk fabrikasında yaşanan baskı uygulamalarına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan yanıt istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Nisan 2016
  • 17:08

 

Direnişlerinin 34. gününe giren Sonay Tezcan ve Kardelen Yoğungan’a dayanışma gün geçtikçe büyüyerek devam ediyor.

İzmir Atatürk Organize Sanayinde Kastaş Kauçuk fabrikasında işten atılan iki kadın işçinin sesleri meclise taşındı. HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, soru önergesi vererek Kastaş Kauçuk fabrikasında yaşanan baskı uygulamalarına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan yanıt istedi. Önerge İzmir Teftiş Kurulu’na da iletildi.

Önergede, Kastaş Kauçuk fabrikasındaki mesleki hastalıklara nedeniyle açılan davalara, bakanlığın yaptığı teftişin sonuçlarına, teftiş sonucunda fabrikadaki baskı uygulamalarına karşı çalışma olup olmadığına, çocuk bakımına, işten ayrılanların tazminatlarını alıp almadığına dair sorular yer aldı.

Önergenin tamamı şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzük ’ün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Dirayet TAŞDEMİR
Ağrı Milletvekili

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Kastaş Kauçuk Firması’nda özellikle kadın işçiler üzerinde kurulan baskı basına yansımış, iki kadın işçi baskılara karşı Fabrika önünde direnişe başlamıştır.

Toplamda 500 çalışanı bulunan Kastaş’da, 250 kadın işçinin erkek işçilerden farklı muameleye tabi tutulduğu, kadınlar ve erkeklerin aldığı ücrette ve zamda eşitsizlik olduğu ifade edilmektedir.

Ayrıca iddialara göre 1 saat içinde yapılacak ürün sayısının belirlendiği performans sistemi sadece kadın işçilere uygulanmakta ve belirlenen sayı sürekli olarak artırılmaktadır. Bu kotaya ulaşamayan kadın işçiler formel Mehmet Uygun tarafından Müdürün desteğiyle herkesin önünde aşağılanmakta, hakarete uğramaktadır. Çok sayıda kadın işçinin bu nedenle ağlama krizlerine girdiği, bu aşağılamaların tüm kadın işçilerde psikolojik baskı yarattığı, kadınlar arasında rekabete yol açma stratejisi olarak kullanıldığı ifade edilmektedir.

Fabrikada izin alındığında 2 günlük yevmiye kesintisine gidilmesi, karşı çıkanların yerinin değiştirilmesi gibi hukuksuz uygulamalarla mobbing yapıldığı iddiası da söz konusudur.

Sendikal olarak örgütlü işçilerin ise ilave bir hukuksuzlukla karşı karşıya kaldığı basına yansımıştır. Sendikaya üye 5 kişinin odaya kilitlendiği, bu kişilerle ilişkilenen diğer kadın işçilerin de uyarıldığı ifade edilmektedir. Benzer şekilde direnişe geçen iki kadın işçinin 25 Mart 2016’da Müdür Zeki Özmen tarafından parayla tutulduğu iddia edilen adamlarca tehditkâr biçimde uyarıldığı, 28.03.2016’da polislerin hukuksal hakkını kullanan direnişçileri “kaldırımı işgal etmek” iddiasıyla gözaltına alıp akşam bıraktığı öğrenilmiştir.

Bu bağlamda;

1- Kastaş Kauçuk Firması’na karşı mesleki hastalıklarla ilgili olarak açılan dava sayısı kaçtır?

2- Bakanlığınızca 12.02.2016 tarihinde yapılan teftiş sonrasında herhangi bir sorun tespit edilmiş midir?

3- İddia edilen uygulamalarla ilgili herhangi bir çalışma yürütülmesi düşünülmekte midir?

4- Fabrikada çocuk bakım hizmetleri fabrika içinde veya hizmet alımı yoluyla sağlanmakta mıdır?

5- Son bir yıl  işten ayrılanlardan kaçı tazminatını alarak ayrılmıştır?

İLİŞKİLİ HABERLER