Kastaş direnişi ile dayanışma büyüyor

Direniş, günümüzde kadın işçilerin yaşadığı sorunları ortaya koyması ve taleplerin işçiler tarafından sahiplenilmesi açısından oldukça ilgi görüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Nisan 2016
  • 09:55

Kastaş Kauçuk fabrikasında yaşanan sömürü, onursuzlaştırma ve mobbing gibi uygulamalara karşı örgütlenme çalışması yürüten Petrol-İş üyesi iki kadın işçinin 25 Mart günü işten atılmasıyla başlattıkları direniş kararlılıkla sürüyor.

Direniş, günümüzde kadın işçilerin yaşadığı sorunları ortaya koyması ve taleplerin işçiler tarafından sahiplenilmesi açısından oldukça ilgi görüyor. Geçtiğimiz haftalarda birçok tekil ve fabrika zeminli ziyaretler gerçekleşti. Bunlardan birisi de Ege İşçi Birliği’nin (EİB) ziyareti oldu. EİB bünyesinde faaliyet yürüten metal, tekstil ve petro-kimya sektörlerinde çalışan işçilerin gerçekleştirdiği ziyarette Kastaş işçileri direnişin öncesinde ve sonrasında yaşanan gelişmeleri aktardı ve mücadeleyi birlikte örgütleme çağrısı yaptı. EİB de forum şeklinde gerçekleştirilen ziyarette kendi deneyimlerini aktardı. Ardından yine Çiğli AOSB’de (Atatürk Organize Sanayi Bölgesi) bulunan Dost Cam fabrikası önünde direnişteki işçilere dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. Burada EİB sözcüsü ve Kastaş işçileri birlikte hareket etmenin önemini ve bu direnişlerin sınıf hareketindeki ön açıcı rolünü vurgulayan konuşmalar yapıldı.

Yine DİSK Genel-İş 5 No'lu Şube'nin kitlesel ve eylemli dayanışması oldukça anlamlıydı. İlerici Kadınlar, Birleşik Haziran Hareketi ve Eğitim Sen Menemen Şube geçtiğimiz günlerde ziyarete gelen kurumlar arasındaydı. Bu ziyaretlerde süreç aktarımı yapılırken, taleplerin kabul edilmesi üzerinden başlatılan imza kampanyasına destek istendi. Ayrıca Aliağa-Menemen ve Çiğli’de bulunan fabrikalardan da küçük gruplar halinde işçiler direniş alanına geldiler. 

Kastaş işçilerinin sesi Karşıyaka’da

Kastaş işçileri Eğitim Sen Karşıyaka Şubesi'nin düzenlediği cinsel tacize ve çocuk istismarına karşı yapılan basın açıklamasına katıldı. Burada konuşmacıların ardından Kastaş işçilerine de söz verildi. Kastaş işçileri yaptıkları konuşmada şunları ifade ettiler: “Ensar Vakfı'nda yaşanan istismara göz yumulduğu gibi bizim fabrikamızda yaşanan mobbing, baskı ve taciz patron tarafından göz ardı ediliyor. Sorumlular işine devam ederken biz buna karşı çıktığımız için işten atıldık”.

Bornova Nazım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilen “1 Mayıs ve işçi hakları” konulu söyleşide direniş süreci anlatıldı ve destek istendi.

Bu sırada taleplerinin karşılanması için açlık grevinde olan Yeni Çeltek işçileri ile sosyal medya üzerinden günlerce dayanışma halinde olan Kastaş direnişçileri, maden işçilerinin zaferini de gündemleştirdiler.

Yine bu iki hafta içerisinde DEV TEKSTİL, Sosyoloji Kongresi ve birçok emekçi tarafından paylaşılan destek video ve fotoğrafları ile sosyal medyada direnişin sesi yaygınlaştırıldı. DİHA, Amargi, Jiyanus ve Birgün gibi gazete ve internet sayfalarında yayınlanan yazı ve röportajlarla Kastaş işçilerinin sesi daha da duyulur hale geldi.

İmza standları

Hafta sonu Çiğli merkezde, İzmir Kitap Fuarında ve Karşıyaka Çarşı’da imza stantları kurularak yüzlerce imza toplandı. İmza kampanyası aynı zamanda internet üzerinden de yürütülüyor.

Kastaş işçileri Ege İşçi Birliği’nin düzenleyeceği 1 Mayıs pikniğine çevre fabrikalardaki işçileri davet ederek direnişi büyütme çağrılarını sürdürüyorlar.

İLİŞKİLİ HABERLER