Kale Kayış’ta fiili iş durdurma devam ediyor

Kale Kayış’ta örgütlenme süreci fiili iş durdurma ile devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Mart 2019
  • 19:59

Yaklaşık 300 işçinin çalıştığı, Petrol-İş Trakya şubesinin örgütlendiği ve bakanlığa yetki başvurusunda bulunduğu fabrikada patron sendikal örgütlenmeye karşı daha önce de saldırıda bulunmuştu.

İki öncü işten atılmış ve yine fabrika önünde bir basın açıklaması yapılmıştı. Bu süreç sonrasında fabrikada patron ve müdürler işçileri sendikalaşmadan vazgeçirmeye çalışmış ve sendikadan istifaya zorlamıştı. İşçilerin ifadelerine göre, patron sendikal örgütlenmeden dolayı içeride işçi sağlığı ve güvenliği adına birtakım göstermelik iyileştirmeler yapmış, bunun yanı sıra da işçileri yine baskı altına alarak istifaya zorlamış. İşçiler içerideki sağlıksız çalışma koşullarından ve ücretlerin düşüklüğünden şikayetçi. Buna karşı sendikalaşma yoluna gittiklerini, sonuçta birlikte olduklarında bu süreçte patron karşısında ne kadar güçlü olduklarını gördüklerini ve birliklerinin devam etmesi için sendikal mücadeleden geri durmayacaklarını ifade ediyorlar.

Bugün de patronun bitmek bilmeyen baskılarına, sendikayı hiçbir biçimde tanımayan tutumlarına ve üretimde çalışmak zorunda bırakıldıkları kötü çalışma koşullarına karşı üretimden gelen güçlerini kullanan Kale Kayış işçileri üretimi büyük oranda durdurmuş durumda. 300 kişinin çalıştığı fabrikada şu anda 30-50 arası kişi çalışmakta. Bunların çoğunluğunu Suriyeli ve Kırgız işçiler oluşturuyor. Bunların bir bölümü yevmiyeli ve işe yeni başlayan işçiler.

İşçilerin bu tutumu karşısında daha da saldırganlaşan patron işçileri işten atmakla tehdit ediyor. İşçiler arasında dedikodular yayarak işçileri bölmeye, parçalamaya çalışmakta. İşçiler ise başladıkları bu mücadelelerini sonuna kadar götürmekte kararlı olduklarını ifade ediyorlar.

Sendika ve patron temsilcilerinin bugün yaptığı görüşmeden bir sonuç çıkmamıştır. İşçiler nöbetleşe biçimde fabrika önünde bekleyişlerini sürdürüyor. Yarın sabah 08.00’de toplu biçimde fabrika önünde olacaklarını ifade ettiler.

Kale Kayış işçilerinin ortaya koyduğu direniş bir kez daha göstermektedir ki işçiler patronun baskılarına karşı çaresiz değildir. İşçiler iş durdurma eylemi ile üretimden gelen gücünü kullanmış, birliklerinin ne kadar güçlü olduğunu Kale Kayış patronuna bir kez daha göstermiştir.

Trakya Petrokimya İşçileri Birliği