İzBB’de eylemler sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde sıfırlık zam önerisine karşı işçilerin eylemleri sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Temmuz 2024
  • 21:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kamu emekçileri arasında yetkili Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube ile büyükşehir bürokratları arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri geçtiğimiz haftalarda tıkandı.

Belediye Başkan Cemil Tugay yasal sosyal denge tazminatı üzerinde bir ödeme yapamayacağını dile getirdi. Ancak kamu emekçilerinin iş bırakma eylemleri sonrasında Büyükşehir geri adım attı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yasal sınırın üstünde sosyal denge tazminatı ödenmesi ile ilgili karar aldırdı. Alınan karar sonrasında 17 Temmuz’da taraflar yeniden bir araya geldi. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teklifi TİS masasının bir kez daha dağılmasına neden oldu.

Büyükşehir bürokratları, 5 adet ikramiye ve 4 adet halkın bakkalı gıda fişini toplayıp 12’ ye bölerek, geçtiğimiz yıl ödenen 14 bin sosyal denge tazminatının üzerine eklediler ve 16 bin 750 önerdiler. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kazanılmış hakları arasında yer alan 8 Mart kadınlar günü izni, regl izni, babalık izni ve mobbing masasının da kaldırılmak istendiği öğrenildi.

“Bir işçi daha intihara sürüklendi”

Yüzlerce kamu emekçisi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinin de olduğu Kültürpark içindeki holde basın açıklaması yapan işçiler son 1 ay içerisinde 3 belediye işçisinin intihar ettiğini hatırlattı. Açıklamada dün (18 Temmuz) Haydar İnanır’ın da intihara sürüklendiği duyurularak “İntiharların sebebi ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal krizdir” denildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde atanamayan öğretmenin, doktorun, üniversite öğrencisinin, kamuda veya özel sektörde çalışan her bir emekçinin intiharlarının politik olduğu bilinci ile; trajik bir şekilde yaşamlarını yitiren dostlarımızı tekrar saygıyla anıyor, tüm sevenlerine sabır diliyoruz.

Ülkemizde atanamayan öğretmenin, doktorun, üniversite öğrencisinin, kamuda veya özel sektörde çalışan her bir emekçinin intiharlarının politik olduğu bilinci ile; trajik bir şekilde yaşamlarını yitiren dostlarımızı tekrar saygıyla anıyor, tüm sevenlerine sabır diliyoruz.”

Belediye işçileri önceki gün İzmir'de başlayan ve devam eden yangınlardan dolayı da yoğun bir çalışma temposu içinde olan çalışma arkadaşlarına kolaylıklar dileyerek eylemlerini sessiz bir şekilde sonlandırdılar.