İzBB emekçileri çocuklarıyla eylemde

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Tüm Bel-Sen üyesi emekçiler, toplu sözleşme eylemine çocuklarıyla beraber katıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Temmuz 2024
  • 18:30

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kamu emekçilerinin toplu sözleşme mücadelesi devam ediyor. Emekçiler eyleme çocuklarıyla katıldı. “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?” sloganını atan emekçiler, belediye yönetiminin bir an önce toplu sözleşme masasına oturmasını istedi.

Kültürpark 4 No’lu hol önünde toplanan emekçiler Kültürpark Basmane Kapısı önüne yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde basın metnini Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş okudu ve yarın (31 Temmuz) tam gün iş bırakılacağı duyuruldu.

Kendilerine Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın imzası ile bir yazı iletildiğini belirten Keleş yazıda şu ifadelerin yer aldığını belirtti:

“31.07.2024 tarihine kadar toplu iş sözleşmesi imzalanması ve sosyal denge tazminatının 16 bin 750 lira olarak ödenmesi yetkili sendikaya (Tüm Bel-Sen) iletilmiştir. Ancak yetkili sendika tarafından henüz olumlu dönüş olmamıştır. Bu teklif mali ve sosyal haklarda herhangi bir gerilemeye neden olmamakla beraber, sözleşmenin imzalanması halinde diğer büyükşehir belediyeleri içinde verilen en yüksek sosyal denge tazminatı olacaktır. Yetkili sendika söz konusu teklifi kabulü halinde ödemeler ivedilikle yapılacaktır.”

Tebliğ edilen yazıya yanıt veren Keleş şunları ifade etti:

“Söz konusu yazı ile belediye emekçilerine doğru bilgi verilmemektedir. Şöyle ki; sendikamızın mücadele ederek kazandığı, her ay 14 bin lira sosyal denge tazminatı, altı adet 4 bin 500 lira tutarında ikramiye ve altı adet 1000 lira. Halkın Bakkalı gıda çekinin yıllık toplamlarının 12 aya bölünmesi sonucunda 16 bin 750 lira rakamı bulunmaktadır. Yani Sayın Cemil Tugay bu kazanımların üstüne bir lira bile eklememiştir. Ayrıca 21 ay boyunca, yani 2025 yılının sonuna kadar hiçbir artış olmadan 16 bin 750 lira önerilmektedir. Sendika olarak kazanılmış haklarımızın korunmasını talep ettik ancak Sayın Tugayın önerisi haklarımızı korumak bir yana 21 ay boyunca enflasyon karşısında erimesini hedeflemektedir.

Sayın Tugay emekçilerin ekonomik açıdan zor durumda olduğunu çok iyi bildiği için sendikamız ile emekçileri karşı karşıya getirmek istediği çok açık görülmektedir. 31 temmuza kadar toplu sözleşmenin imzalanmaması halinde ödemeleri keseceğini ima ederek sendikamızı ve emekçileri açıkça tehdit etmektedir.”

Cemil Tugay’ın sosyal denge tazminatını tavan tutara indirmesinden sonra, belediye emekçilerinin bu saldırıyı onurlu ve kararlı mücadelesi ile püskürttüğünü ve mevcut kazanımların toplamı olan 16 bin 750 liraya yeniden çıkmasını sağladığını belirten Keleş, son olarak şunları ifade etti:

“Ancak kazanımlarımıza karşı saldırılar bitmemiş, şimdi de tavan tutara çekemedikleri sosyal denge tazminatını iki yıl boyunca zam vermeden eritmek istiyorlar. Tüm Bel-Sen 34 yıllık mücadele tarihinde fili ve meşru mücadele yöntemlerini benimseyerek tüm zorlukların üstesinden gelecek deneyime ve tecrübeye sahiptir. Sendikamız 30 Temmuz Salı günü öğleden sonra, karar alma organımız olan şube meclisini toplayarak süreci tüm yönleri ile değerlendirerek yol haritasını belirleyecektir.”