İşten atılan Aliağa Belediyesi işçilerinden eylem

İşten atılmalarına karşı direnişi sürdüren Aliağa Belediyesi işçileri bugün eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Mayıs 2019
  • 21:02

Aliağa Belediyesi’nde işten atılan işçiler, direnişlerinin 11. gününde basın açıklaması ve eylem yaptı.

İzmir’in Genel-İş’e üye diğer belediyelerinde çalışan işçiler de eyleme destek olurken, özellikle Karşıyaka Belediyesi işçileri kalabalık şekilde katıldı. Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri bileşeni sendika ve kurumların yanında çok sayıda siyasi parti ve kurum da eyleme destek verdi.

Açıklama öncesinde Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı konuşmalarla Aliağa halkını direnen işçilerin yanında olmaya çağırdı.

Basın açıklamasında, MHP’li belediye başkanı Serkan Acar’ın 200’e yakın işçinin başkanlık genelgesiyle asıl iş kolunun bulunduğu müdürlüklere gönderildiğini ve bir kısmının büro personeli olmasına rağmen yazılı bir görevlendirme yapılmadan temizlik, park bahçe gibi işlerde çalıştırılmaya zorlandığı söylendi. Açıklamada, “Temizlik işlerinde çalışan 6 arkadaşımızın hiçbir gerekçe gösterilmeden iş akidelerinin fesih edilmesinin gerek iş kanunu gerekse diğer mevzuatlara aykırı olduğunu ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirtmiştik. Aradan geçen sürenin ardından diyaloğa ve barışa çağıran talebimizi elinin tersiyle iten Aliağa Belediyesi 16 arkadaşımızın daha iş akitlerini fesih ederek iş barışına büyük bir darbe vurmayı tercih etmiştir” denildi.

Halen belediye bünyesinde çalışan işçilere bir süredir uygulanan mobbing ve baskının karşısında verilen işi gerekçeleriyle yapmak istemeyen işçilerin ise “Bu işi yapacaksan yap yoksa kapı orada” denilerek tehdit edildiği aktarıldı.

Açıklamanın devamında “İşveren iş yerinde düzenlemeler yapabilir, görev değişikliği yapabilir. Ancak bunu yaparken gerek işçilerin gerekse yetkili sendikaların görüşlerinin alınması, çalışan için sıkıntı yaratmayacak şekilde hukuksal kurallara uyulması gerekmektedir” denildi. Daha fazla işçinin çıkartılacağı ve bir listenin olduğu belirtilirken bu durumda iş barışının olmayacağı söylendi. Teknolojinin gelişmesi nedeniyle daha az işçiye ihtiyaç duyulması gerekçesiyle işçilerin atılmasının yanında, işe alınacağı vaadiyle sıra bekleyenlerin olması durumundaki çelişkiye değinildi. Ayrıca TİS sürecinde talepleri için mücadele eden Tüpraş işçileri selamlandı. Açıklama, atılan işçilerin geri alınması, mobbing ve baskının son bulması, işten atma tehditlerinin ve istifaya zorlamaların durdurulması talepleriyle sonlandırıldı.

Eylemde “Atılan işçileri geri alınsın!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları coşkuyla atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir