İstanbul’da ‘1 Mayıs İşçi Forumu’ gerçekleşti

İstanbul’da İBD, DEV TEKSTİL ve TOMİS tarafından “Güvenceli iş ve gelecek için 1 Mayıs’a!” şiarı ile işçi forumu gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Nisan 2018
  • 18:38

İşçilerin Birliği Derneği (İBD), Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) ve Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) bugün “Güvenceli iş ve gelecek için 1 Mayıs’a!” şiarı ile işçi forumu gerçekleştirdi.

İşçi forumunda İkitelli, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa’dan işçi ve emekçiler bir araya geldiler. 2000 Ölüm Orucu şehidi ve TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşuyla başlayan etkinlik, dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs’ın tarihçesini anlatan sinevizyonun gösterimiyle devam etti.

Sinevizyon gösteriminin ardından İBD, DEV TEKSTİL ve TOMİS adına TOMİS temsilcisi açılış konuşmasını gerçekleştirdi. TOMİS temsilcisi, sınıfa dönük saldırıların altını çizerken, patronlarla iktidarın bu saldırıları birlikte gerçekleştirdiğini belirtti. Bu saldırılar karşısında sendikaların tablosuna da değinen TOMİS temsilcisi, sendikaların gerçek işçi örgütleri haline gelmesi ve işçilerin kazanımlarının artması için taban örgütlülüklerinin önemine vurgu yaptı.

OHAL ve KHK düzeninin işçi sınıfının karşısına nasıl çıktığına da değinilen konuşmada, OHAL rejimiyle iktidarını korumaya çalışan AKP’nin, işçi ve emekçilerin karşısına şimdi de seçimleri çıkarttığı ifade edildi. Konuşma tüm bu saldırılar karşısında birlik olma, mücadeleyi büyütme çağrısı ile sonlandırıldı.

Direnen işçi ve emekçiler forumda söz aldı

Sonrasında divan oluşturularak foruma geçildi. Forumda ilk olarak Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) adına söz alındı. İşçi sınıfına yönelik sömürü politikaları, emperyalist savaş ve saldırganlık, OHAL ve KHK düzeninin teşhir edildiği konuşmada, tüm bu saldırıların işçi ve emekçileri, ezilenleri sokaklara çıkmaktan alıkoyamadığına dikkat çekildi. Son 8 Mart ve Newroz sürecinin bunun örnekleri olduğu ifade edildi. BDSP konuşmasında, kısa süre önce gündeme gelen erken seçim kararı da değerlendirildi. İşçi sınıfının, ezilenlerin, emekçilerin kurtuluşunun oy sandıklarından değil mücadeleden geçtiği vurgulandı. Konuşma, 1 Mayıs’ta kitlesel bir şekilde devrim ve sosyalizm şiarları ile Maltepe’de olma çağrısı ile sonlandırıldı.

Ardından, Beşiktaş Belediyesi’nde 18 gündür direnişlerini sürdüren taşeron işçisi söz aldı. İktidarın “taşerona kadro” aldatmacasını teşhir eden belediye işçisi mücadelelerini kararlılıkla sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.

Sonrasında, Bakırköy’de OHAL ve KHK’lara karşı direnişlerini sürdüren kamu emekçileri söz alarak direnişlerine destek çağrısı yaptılar.

Direnişçi kamu emekçilerinin ardından, Uğur Konfeksiyon’da işten atılan DEV TEKSTİL üyesi iki işçi söz aldı. Uğur Konfeksiyon işçileri, taban örgütlülüklerinin önemine vurgu yaparak mücadelenin ekonomik taleplere sıkıştırılmaması gerektiğini ifade ettiler.

Forumun devamında söz alan bir petrokimya işçisi, kadın işçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve kadın işçilerin talepleri üzerine konuştu. Ayrıca 2000 Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli’ye de değinen petrokimya işçisi tüm işçi-emekçi kadınlara Hatice Yürekli’nin yolunda mücade etme çağrısı yaptı.

Bebeği olduğu için işten çıkmak zorunda kalan bir tekstil işçisi kadın ise ücretsiz ve nitelikli kreş talebini dile getirdi. Forum; bir meslek liseli, Kürt halkına yönelik saldırılara değinen bir tekstil işçisi ve Metal İşçileri Birliği adına yapılan konuşmalarla devam etti. Ayrıca, Zeytinburnu Belediyesi önünde direnişe başlayan taşeron işçisi Kenan Güngördü’nün mesajı okundu.

Forumdan sonra kısa bir ara verildi. Etkinlik aranın ardından Meslek Liseliler  Birliği’nin hazırladığı tiyatro ve iki metal işçisinin gerçekleştirdiği müzik dinletisi ile devam etti.

Forum, 1 Mayıs’ın kızıl ruhuna yakışır bir şekilde Maltepe’de olma çağrısı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece