İstanbul KHK Platformu kuruluşunu ilan etti

İstanbul KHK Platformu, bugün yaptığı basın toplantısıyla kuruluşunu ilan etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Haziran 2019
  • 18:22

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) saldırılarıyla ihraç edilen kamu emekçileri bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla İstanbul KHK Platformu’nun kuruluşunu ilan ettiler.

Platformun açıklamasını ihraç edilen emekçilerden Hüda Yılmaz okudu. 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimini fırsata çeviren AKP’nin “3 ay” diyerek ilan ettiği OHAL’i 7 defa uzattığı hatırlatılan açıklamada bu süreçte 37 KHK çıkarıldığı, 450 bin kişi hakkında işlem yapılarak 120 binin üzerinde gözaltı ve tutuklama yaşandığı belirtildi.

Toplamda 200 bine yakın kamu emekçisinin de ihraç edildiğine dikkat çekilerek 150'den fazla yayınevi, gazete, dergi, radyo... 1500’e yakın da derneğin kapatıldığı hatırlatıldı.

Yine bu süreçte ‘güvenlik soruşturması’ gerekçesiyle kamu emekçilerinin göreve başlatılmadığı söylenerek tüm bu yaşananların binlerce insanın hayatını yıkıma uğrattığı ve intiharlara varan sonuçlar doğurduğu belirtildi.

KHK saldırılarıyla her türlü hak ve hukukun da ortadan kaldırıldığına vurgu yapılarak aradan geçen 3 yıla rağmen bu durumda bir değişikliğin söz konusu olmadığı söylendi.

İhraç edilen emekçilere adres olarak gösterilen OHAL İnceleme Komisyonu’nun şu ana kadar ele aldığı dosyaların yüzde 94’ünde başvuruları reddettiği belirtildi.

Amaç; ihraçların bir araya gelmesi ve ortak mücadeleyi sağlamak

Açıklamanın devamında şunlar söylendi: “Yaşanan bu hukuksuz atmosferde ekonomik, sosyal-kültürel, psikolojik ve daha birçok açıdan kırım yaşamakta olan biz ihraçlar bir araya gelme ihtiyacı ve gerekliliği duymaktayız. Yaşanan her kırım bizler için bir mücadele ve dayanışma alanına dönüşmüştür. Bu mücadele ve dayanışma alanlarını bir çatı altında birleştirmek, varolan bu ağı büyütüp güçlendirecektir. Bu nedenle İstanbul özelinde bir araya gelme gerekliliği, İstanbul KHK Platformu'nun kurulmasının temelini oluşturmaktadır

Amaç, İlimizdeki bütün ihraçların ve KHK mağdurlarının bir platform çatısı altında bir araya gelmesini sağlamak ve bu konuda ortak tutum geliştirmek ve demokratik mücadele yoluyla sesimizi yükseltmektir.”

OHAL Komisyonu lağvedilmeli

Bu platform ile birlikte aynı zamanda; hukuksuz ve keyfi uygulamaları, mağduriyetleri teşhir ederek bu konuda bir duyarlılık oluşmasını sağlamanın hedeflendiği belirtildi.

İhraçlarla ilgili tüm süreçlerin OHAL Komisyonu yerine mahkemeler eliyle yürütülmesi gerektiği ifade edilen açıklamada “Bizler ihraç edilişimizi hukuksuz ve siyasi olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle OHAL inceleme komisyonu lağvedilmeli ve hukuksal süreç başlatılmalıdır” denildi.

“Ülkede demokrasi ve hukuk işlevsel hale gelinceye kadar platform olarak fiili meşru mücadelemizi sürdüreceğimizi deklere ediyoruz” ifadeleriyle açıklama sona erdi.

Açıklamanın ardından söz alan Münir Korkmaz, Adana KHK Platformu’nun kuruluşunu anlatırken Zeytinburnu Belediyesi’nden ihraç edilen Kenan Güngördü de platformun önemli bir adım olduğunu söyledi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu da birlikte hareket etmenin önemine değinerek bu süreçte sessiz kalınmasını eleştirdi.

Hüseyin Demir de örgütlü bir güç olarak bu süreci yürütmek gerektiğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul