Dünyanın üçüncü en büyük sigara (Camel, Winston, Mevius) imalatçısı olan Japon Tobacco International (JTI) yakın zamanda, Japonya dışında %6 işçi sayısına tekabül eden 3.720 işçiyi işten çıkaracaklarını belirtmişti. İşten atmanın sebepleri ise hızlı gelişmekte olan bir üretim ve riski azaltacak olan yeni ürünlerin üretilmesi olarak açıklandı.
İmalatının büyük bölümünü Varşova (Polonya), Petersburg (Rusya) ve Manila’da (Filipinler) yoğunlaştıracaklarını ifade etti. Bu üretimin taşınmasının özellikle Manchester (İngiltere) ve Kuala Lumpur’daki (Malezya) bölgeleri etkileyeceği açıklandı.
Bu işten çıkarmalardan Cenevre’deki çalışanlar da nasibini aldı. 2015’te Cenevre’de büyük bir bina inşa edilerek 1.100 çalışan işe alınmıştı. 2 Eylül’de şirket 270 çalışanı işten çıkaracağını beyan etmişti.
Şirket binası önünde eylem
Unia sendikasıyla beraber yaklaşık 80 çalışan önceki gün şirket binası önünde buluşarak, toplu işten çıkarma nedeniyle gerçekleşmesi gereken sosyal planlamaya karşı tepkilerini dile getirdiler.
İşçilerin en büyük şikâyetleri ödenecek olan kıdem tazminatıyla ilgili. İşçilerin belirttiğine göre 6 senelik bir işçi ile daha işe yeni başlamış bir işçi arasındaki tazminatın aynı olduğu ifade edildi. Aynı zamanda ailesi olan veya yaşı ilerlemiş olanların durumunun da kayda alınmadığı belirtildi.
Şirket yönetimi sorulan sorulara cevap vermeyerek uygulanacak sosyal planlama üzerinden muğlak bilgiler öne sürüyor. Unia bölge sekreteri Alessandro Pelizzari ise Almanya’daki işten çıkarılan çalışanların buradakinden daha iyi şartlara sahip olduğunu ifade etti.
İşçilerin öfkelenmesinin temel sebeplerinden biri de şirketin kazançlı bir sene geçirmesine rağmen, düşük bir sosyal planlama sunulması. Toplu İş İlişkileri Meclisi huzurunda Unia’nın yardımıyla uzlaşma girişiminin başarısızlığından sonra, personel geçen hafta yönetime karşı önerilerde bulundu. Bugün şirketin önerilere cevap vermesi beklenirken, işçiler gelecek cevaba çok ümitli bakmıyorlar.
Kızıl Bayrak / İsviçre