Türkiye kapitalizminin krizinin en çarpıcı bir şekilde etkisini gösterdiği alanların başında işsizlik ve istihdam geliyor. İş gücünde büyük bir değişim olmamasına karşın istihdamdaki düşüşün etkisiyle işsizlik oranı tırmanmış durumda. Bu ise işten çıkarmaların yaygın bir şekilde yaşandığına işaret ediyor.
Son olarak İŞKUR tarafından yayınlanan Ağustos ayı işsizlik verileri, krizin işsizlikte tırmanışa yol açtığını gözler önüne serdi. Ağustos ayında kayıtlı işsiz sayısı 4 milyon 44 bin 640 kişi oldu. Böylece, işsiz sayısı bir yıl öncesine kıyasla yüzde 47 oranında artmış oldu. İşsiz sayısı 4 milyon 39 bin 541 olduğu Temmuz ayına kıyasla da binde bir oranında arttı.
Kayıtlı işsiz sayısında kadınlar erkekleri geçti. Ağustos ayında önceki yıla kıyasla yüzde 43 artan kadın işsiz sayısı 2 milyon 28 bin 525 kişiye ulaştı. Erkek işsiz sayısı ise yüzde 51,2’lik artışla 2 milyon 16 bin 115’i buldu.
Ağustos ayında işe yerleştirilen kişi sayısı yüzde 12,6 artışla 103 bin 889 kişi olsa da, İŞKUR’un elindeki açık iş sayısı bir yılda yüzde 11,3 azaldı.
İşsizlikte artışın devam etmesi bekleniyor
Öte yandan, TÜİK’in 16 Eylül’de açıklayacağı Haziran ayı iş gücü istatistiklerine ilişkin tahminlerde, bir önceki aya kıyasla artış yaşanması bekleniyor. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre, işsizliğin 0,2 puan artarak yüzde 13’e ulaşması öngörülüyor. Tarım dışı işsizliğin de 0,5 puanlık artışla yüzde 15,5’e yükseleceği tahmin ediliyor.
Bu tahminler, sanayi üretim endeksi, ihracat ve ithalatta Mayıs ayında yaşanan küçülme ile gerekçelendirildi. İhracatın yüzde 31 azaldığı söz konusu dönemde sanayi üretim endeksinin 2,42 puan düştüğü; yatırım malı ithalatında yüzde 13, hammadde ithalatında yüzde 22 azalış yaşandığı belirtildi.