Türkiye’de emekçilerin içerisinde bulunduğu sefalet derinleşirken, ücretli emeğin sömürüsüyle ayakta duran kapitalizm, dünya genelinde de yoksulluğu giderek yaygınlaştırıyor. Bir yandan işçi sınıfının yoksulluğunu pekiştiren kapitalizm, diğer yandan da esnek ve güvencesiz çalışmayla emekçileri daha fazla sömürüyor.
2017 yılı itibarıyla dünyada 300 milyon işçinin mutlak yoksulluk sınırının altında yaşadığı ifade ediliyor. Önümüzdeki dönemde, 3 işçiden birinin yoksulluk sınırının altında kalacağı öngörülüyor. Ayrıca dünyada “kırılgan” diye tabir edilen işlerde çalışanların oranı da toplam istihdamın yüzde 42,5’ine denk düşüyor. Bu oran, güvencesiz çalışmanın daha yaygın ve iş gücünün değerinin daha az olduğu “gelişmekte olan ülkeler”de yüzde 76,5’e çıkıyor. Yani istihdam edilen 4 işçiden 3’ü “kırılgan” işlerde çalışıyor.
Cumhuriyet’ten Olcay Büyüktaş’ın haberine göre, Dünya ve Türkiye’de çalışanlar için en önemli konuları ‘çalışan yoksulluğu’ ve ‘kırılgan işler’in oluşturduğu belirtildi. Uluslararası Çalışma Örgütü ( ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, kendi hesabına çalışanları ve ücretsiz aile işçilerini ifade eden kırılgan işlerin azaltılmasına yönelik iyileşmenin 2012’den bu yana durakladığını dile getirdi. Özcan’ın verdiği bilgiler şöyle:
-2017’de 1,4 milyar kişinin kırılgan işlerde çalışıyor olması ve her yıl 17 milyon yeni kişinin bu gruba eklenmesi hem endişeleri hem bu alana iyileştirici müdahalelerde bulunulması ihtiyacını artırıyor.
-Tüm dünyada kırılgan işlerin toplam istihdam içindeki payı 2017’de yüzde 42,5 olarak hesaplanıyor. Neredeyse iki işçiden biri böyle çalışıyor.
-Gelişmekte olan ülkelerde bu rakam yüzde 76,5’e çıkıyor. İstihdam edilen her 4 kişiden 3’ü kırılgan işlerde çalışıyor.
-Türkiye’de Temmuz 2018 itibarıyla 29,3 milyon kişi olan toplam istihdamın 4,9 milyonunu kendi hesabına çalışanlar, 3,4 milyonunu da ücretsiz aile işçileri oluşturuyor.
-Türkiye’de istihdamın yüzde 28,4’üne denk gelen 5 milyona yakın kişi ise kırılgan işlerde. Bu oranı 2002’de yüzde 44’tü. Ancak kadınlar için yüzde 35,5 ile hâlâ yüksek.
Yoksulluk yakıcı
-2017 itibarıyla küresel çapta 300 milyon işçi halen mutlak yoksulluk sınırı altında yaşıyor.
-Önümüzdeki yıllarda özellikle gelişmekte olan ülkelerde her 3 işçiden birinin mutlak yoksulluk sınırının altında yaşayacağı öngörülüyor.
-Nüfusun üçte biri emekli aylığı alamıyor. Alanların yüzde 52’si yetersiz aylık alıyor.
-Türkiye’de kadınlarda işsizlik oranı yüzde 14.6 ile genel işsizliğin üzerinde. Yine tarım dışı işsizlik ise kadınlarda yüzde 18.9 ile genel işsizlik oranının 6 puan üzerinde gerçekleşmesi, işgücü piyasasının cinsiyet eşitliği açısından yapısal sorunlarının devam ettiğine dikkat çekmek bakımından önem taşıyor.
-Aynı dönemde 11 milyon ev kadını işgücü piyasasının dışında bulunuyor.