Sermaye düzeni iş cinayetlerinde işçileri katlederken, iş cinayetlerinin ardından işletilen yargı süreçleri de bir yandan sorumlu patronların ve devlet yetkililerinin aklanmasına, diğer yandan da işçileri ve yakınlarını bu düzene mahkum etmeye hizmet edecek şekilde işletiliyor.
Son olarak Manisa’da tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 15 işçinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin dava süreci sanık avukatlarının temyiz başvurusuyla hala devam ediyor. Davada; katliamın meydana geldiği, “ölüm yolu” olarak anılan Salihli-Gölmarmara-Akhisar karayolundaki yetersizliklere, alınmayan önlemlere ilişkin yetkililerin ve patronların adı geçmezken, minibüse çarpan süt tankeri şoförü tek sorumlu olarak gösterilmişti.
Öte yandan, katledilen işçilerin yakınları için açılan tazminat davasında, "Destekten Yoksun Kalma Tazminatı" olarak aile başına 100 ila 300 bin TL arasında tazminat ödenmesi istendi. Fakat sigorta şirketi tazminatları fazla bularak ödemeyi reddetti.
dihaber’de yer alan habere göre, Akhisar Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan ve halen devam eden tazminat davalarında ise kriz çıktı.
Sigorta şirketi rakamı fazla buldu
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 15 tarım işçisinin yakınları için açılan tazminat davasında uzun zamandır beklenen bilirkişi raporları mahkemeye ulaştı. Raporda, "Destekten Yoksun Kalma Tazminatı" olarak aile başına 100 ila 300 bin TL arasında bedeller ödenmesi istendi.
Tazminat ödemelerini yapacak sigorta şirketi ise işçilerin ailelerine ödenecek bu rakamı fazla buldu. Bilirkişi raporuna itiraz eden şirketin itirazı kabul edildi. Tazminat ödemesinin belirlenmesi için bilirkişi tarafından yeniden inceleme yapılması bekleniyor.
Yetkililer sorumlu tutulmadı
Öte yandan süt tankeri şoförünün 15 yıl hapis cezası aldığı davanın Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamesinde, yalnızca kazaya karışan tanker şoförü suçlu görüldü. Kazada temel faktör olarak yer alan ve ölüm yolu olarak anılan Salihli-Gölmarmara-Akhisar Karayolu’nun 1994 yılından bu yana onarılmamasına rağmen yetkililerde herhangi bir sorumluluk aranmadı. Mevsimlik tarım işçilerini kamyon kasasında taşıyarak ölüme mahkum eden patron ve dayıbaşılarının isimleri bile anılmadı.
Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde 6 Temmuz 2015 tarihinde Hacıevler Mahallesi'nde asma yaprağı toplamaya giden kamyonet ile süt tankerinin çarpışması sonucu 15 tarım işçisinin can verdiği iş cinayetinin ardından açılan dava, süt tankeri şoförü Ercan İşleli'nin 15 yıl hapis cezası almasıyla sona ermişti.