“İşbaşı yapana kadar mücadele sürecek”

Enerji-Sen üyesi işçiler direnişlerinin 50. gününde, Sabancı'yla yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını aktararak işe geri alınana kadar mücadelenin süreceğini belirttiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Mayıs 2022
  • 19:20

DİSK/Enerji-Sen'e üye EnerjiSA işçilerinin direnişi 50. gününde sürüyor. Sabancı Kuleleri önünde eylem gerçekleştiren direnişteki işçiler Sabancı'yla yaptıkları görüşmeyi aktardı.

Enerji-Sen İç Anadolu Bölge Temsilcisi Osman Çokaman, Sabancı'nın görüşme talebinin olumlu bir adım olduğunu belirtti. İşçiler işbaşı yapına kadar mücadele edeceklerini söyleyen Çokaman, “Sonuna kadar götürmeye kararlı bir sendikayız mücadele tarihimiz bunun kanıtıdır” dedi. 

Görüşmeye katılan işçilerden Erdal Şener  görüşmeyi iyi bir adım olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Bunun üzerine Ankara'da şirket yetkilileriyle görüştüklerini belirten Şener, bir saat 15 dakika boyunca neden direnişe geçtiklerini anlattıklarını kaydetti. “Bir suçum var mı” diye 6 kez sorduğunu ancak her defasında “estağfurullah” yanıtını aldığını söyleyen Şener, işe geri alınana kadar mücadele edeceklerini söyledi. 

Direnişteki işçilerden Bekir Bayatlı da “neden bizi işten attınız diye sorduk, cevaplamadılar” dedi. Bu direnişi kazanana kadar sürdüreceğini belirten Bayatlı, “Ölene kadar mücadele edeceğim” diye konuştu.

Gülüm: Sendikalı işçiler atılırken Bakanlık ne yapıyor?

Söz alan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, işçilerin işten atılmasının asıl gerekçesinin işçilerin sendikalı olması olduğunu kaydetti. İşten atmalarda bakanlığın rolüne dikkat çeken Gülüm şöyle konuştu:

“Şunu da sormak gerek, sendikadan atılmak bu kadar açıkken, bakanlık ne yapıyor. Çalışma Bakanlığı bunu denetlemekle sorumlu değil mi? Çalışma Bakanlığı işçiyi sendikalaştığı için, örgütlendiği için işten atamazsın demekle sorumlu değil mi? Bunu yapmıyor. Çünkü sermaye, devlet, iktidar bir arada işçinin sırtından kendilerine kazanç sağlamaya çalıyor. İktidara, patrona sesleniyoruz işçinin emekçinin hakkını yok sayamazsınız, yıllarca alın teriyle kazandıklarını yok sayamazsınız, örgütlendikleri için en doğal haklarını istedikleri için yasal ve anayasal haklarını kullandıkları için işçileri işten çıkaramazsınız. Herkes bir daha düşünsün bu kadar zenginliği nereden aldınız.”

Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin de dayanışmanın ve birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti. “Üç günde bağırır gider dedikleri direniş 50. gününe ulaştı” diyen Keskin, yapılan görüşmelerde işçilere en ufak bir suç bulunamadığını söyledi. Talepleri kabul edilene kadar bu direnişin süreceğinin altını çizen Keskin, görüşmelerin devam etmesini istediklerini belirtti.

Nöbet devam edecek

Daha önce başlattıkları nöbete yine Sabancı Kuleleri önünde devam edeceklerini duyuran Keskin, yarından itibaren her gün 13.00 ile 15.00 eylemde olacaklarını belirtti. 

İşçi Emekçi Birliği bileşenlerinin katılarak destek verdiği eylem, “Direne direne kazanacağız” ve “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla sona erdi.