İEB: İşçi sınıfına saldırmaktan vazgeçin!

İşçi Emekçi Birliği, işçileri ve emekçileri sermayenin temsilcisi AKP-MHP'nin deprem bölgelerinde OHAL'i bahane ederek hakları gasp etmesine karşı mücadeleye ve örgütlenmeye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Mart 2023
  • 18:30

İşçi Emekçi Birliği (İEB) “Deprem bahanesi ile işçi sınıfına saldırmaktan vazgeçin” başlıklı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından işçilere dönük baskılar hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Büyük bir yıkım ve acı yaşanırken depremin üzerinden bir hafta geçmeden patronlar işçileri çalışmaya zorladı. İşçilere ‘işe gelin’ ‘işten çıkarıldınız’ mesajları gelmeye başladı.

İnsanlar kendi olanakları ile enkazdan çıkarken, devlet kurumları ortada yokken, kurtulanlar yaralarını sarmaya çalışırken, inşaat, madenciler başta olmak üzere işçiler, sağlıkçılar, mühendisler, hukukçular, kadınlar, öğrenciler, devrimciler, milyonlar seferber olurken, sermaye düzeninin iktidarı depremi bahane ederek OHAL ilan etti. İlan edilen OHAL kapsamında AKP/MHP işçilerin, emekçilerin haklarına saldırmakta gecikmedi.”

OHAL’in ardından bölgedeki göstermelik işten atma yasağının aktarıldığı açıklamada “Getirilen işten atma yasağı göstermeliktir. Çünkü patronlara verilen işçileri 25/2 ve 25/3’e dayanarak işten atma hakkı korunuyor” denildi.

Pandemi döneminde en az 200 bin işçinin işten atıldığı hatırlatılan açıklamada iş kanununda yer alan 25/2 ve 25/3 maddeleri kaldırılmadığı sürece işten atma yasaklarının göstermelik olacağı vurgulandı.

“Biz durursak hayat durur”

İktidarın sermayeye bir kez daha İşsizlik Sigortası Fonu’nu peşkeş çektiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Kısa çalışma veya işsizlik ödeneğinden yararlanmayan, işsiz kalan işçiler için OHAL süresi boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan verileceği ilan edilen günlük 133, 44 TL destek ödemesi, işçileri, emekçileri açlığa mahkûm etmek olup asla kabul edilemez. Kışın ortasında enkazdan çıkmış, yakınlarını kaybetmiş, travma yaşayan, yaşam mücadelesi veren işçilere günlük sadece 133 lira reva görülemez. Deprem bölgesindeki bütün işçiler ücretli-idari izinli sayılmalıdır. Sermayeye gelince kepçe ile dağıtanlar, işçilere gelince kaşıkla vermekte, üstelik işçilerden, emekçilerden kesilen vergilerde oluşan fonları sermayeye peşkeş çekmektedir.”

Açıklamanın devamında deprem bölgesinde çalışan işçilerin OHAL boyunca grev ve sendikal haklarının kaldırıldığı yine pandemiden örnek verilerek aktarıldı. Örgütlenme çağrısı yapılan açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Yaratan ve üreten işçileriz, emekçileriz. Biz durursak hayat durur. Gücümüzün farkına varalım. Biraraya gelelim, birleşelim, örgütlenelim.

İşçi Emekçi Birliği olarak işçileri, emekçileri, sermayenin temsilcisi AKP/MHP’nin deprem bölgelerinde OHAL’i bahane ederek, haklarımızı gasp etmelerine karşı çıkmaya, mücadele etmeye, örgütlenmeye çağırıyoruz.”