Hendek Katliamı'nın yıl dönümünde anma

Hendek'te gerçekleşen işçi katliamında yaşamını yitirenler aileleri ve avukatları tarafından anıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Temmuz 2022
  • 15:30

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz 2020’de yaşanan işçi katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Katliamın yaşandığı fabrikanın önüne “Hendek için adalet” pankartı ile sessiz yürüyüş gerçekleştirilen aileler ve davanın avukatları fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda 7 işçinin katliamda yaşamını yitirdiği hatırlatılarak davanın tutuklu avukatı Can Atalay’ın mesajı okundu. Atalay mesajında “Türkiye’de adaletin dili söz konusu işçi canı olduğunda lal olmasın” dedi.

Ardından söz alan aileler fabrikadaki usulsüz çalışma koşullarına, katliamın göz göre göre geldiğine ve sonuçlanan dava sürecine değinildi. “Türkiye’de adalet yok!” diyen aileler yargı sistemine tepki gösterdi.

Ardından davanın avukatlarından Av. Gülşen Eziner söz alarak davanın cezasızlıkla sonuçlandığını hatırlatarak şunları dedi:

“Patronun tutuklu olması buradaki mücadelenin başarısıdır” dedi. Eziner “insanlık onurunu her yerde var edeceğiz. Mahkeme salonları dahil. Başka cinayetler olmasın diye mücadelemiz sürecek”

Davanın bir başka avukatı Av. Evrim Çınar söz alarak şunları ifade etti:

“Bu fabrikada yaşanan katliamları, kaçak barut ürettiklerini, Çin mahallesi altında kaçak mahalle kurulduğunu ve tüm denetimlerden kaçırıldığını, kadın emeğinin nasıl sömürüldüğünü unutmuyoruz. Çalışmak zorunda kalan ve baskı gören işçileri unutmuyoruz. Bu baskılar sonucunda yaşanan iş kazalarını unutmuyoruz!”

Çınar işçi katliamlarına karşı mücadelenin sokakta, mahkemede, hapishanede her alanda sürdüğünü hatırlatarak şunu vurguladı:

“Bizi açlıkta ve acılarda ortaklaştıranlar bizim kardeşleşmemizden ve bir arada durmamızdan korkuyorlar. Onların korkusu bizim umudumuzdur. Biz bu umutla karanlığı yırtacağız”

Av. Elvan Olkun, sözlerine tüm avukatlar adına Can Atalay’a selam göndererek başladı. Olkun patronun kar hırsıyla hukuka, mevzuata, işçilerin canını hiçe sayan üretim biçimini sürdürmüş olduğu ve caydırıcı şekilde cezalandırılmadığı için öfkeli olduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından anma sona erdi.