Halk otobüsü şoförlerinden eylem

KATAŞ-SEN, İETT'ye bağlı halk otobüsü şoförlerinin “Eşit İşe Eşit Ücret ve İnsanca Çalışma Koşulları” talebiyle Fatih Saraçhane'de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Aralık 2022
  • 20:50

KATAŞ-SEN, İETT'ye bağlı halk otobüsü şoförlerinin “Eşit İşe Eşit Ücret ve İnsanca Çalışma Koşulları” talebiyle Fatih Saraçhane'de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem gerçekleştirdi. Halk otobüsü şoförleri adına basın açıklamasını KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner okudu. Başaraner, şoförlerin yaşadığı sorunları şu şekilde sıraladı:

“- Kuralsız, güvencesiz, düşük ücretlerle uzun çalışma süreleri…
- İstanbul’un toplu ulaşımının yaklaşık olarak %20'lik yükünü sırtlayan halk otobüsü şoförlerinin olmayan sosyal hakları…
- İstanbul trafiğinde ve otobüslerde yüz yüze kaldıkları tehditler, tacizler ve yaşanılan kazalarda hiçbir güvencelerinin olmaması…
- İBB ve İETT’nin yaşanılan sorunlar karşısında şoförleri yalnız bırakması, onların toplum gözünde günah keçisi haline getirilmesi…
- Yaşanan her sorun ve şikayette şoförleri hatalı ve hatta suçlu gösteren yaklaşımlar, yaşanılan hak ihlalleri karşısında yöneticilerin takındığı tavır şoförleri psikolojik olarak tüketirken toplum sağlığı ve güvenliği açısından ciddi riskler taşıyor.
- Son aylarda yaşanan kazalar göz önüne alındığında şoförlerin yalnızca kendi can güvenliklerini değil yolcuların da can güvenliği için, şoförlerin haklarının güvence altına alınması, insanca çalışma şartlarının ve koşullarının sağlanması ayrı bir önem kazanıyor.
- Yalnızca genel doğruları, tartışmalı kuralları ortaya koyan, hiçbir hak tanımlamayan ceza, rapor, mobbing sarmalındaki bir iş sürdürülebilir değildir.”

Günde 18-20 saat çalışmak zorunda kalan şoförlerin denetimciler ve üçüncü göz denilen yüzlerce çalışanla takibe almakla sorunların çözülmeyeceğine dikkat çeken Başaraner son olarak şunları ifade etti:

“Güvencesizlik, kuralsızlık ve kölece çalışma düzenine karşı mücadelemizi yükselterek sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. İnsanın haklarıyla insan, işçinin haklarıyla işçi olduğunu hatırlatıyor, emeğin haklarının korunması, geliştirilmesi ve emeğin kurtuluşu için Kataş-Sen sendikası olarak ilgilileri göreve çağırdığımızı kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz.”