Gisan Tersanesinde yaşanan iş cinayetinde katledilen 20 yaşındaki Furkan Doğan için katledildiği yerde eylem düzenlendi.
DİSK/ Limter-İş çağrısıyla bir araya gelen Birleşik İşçi Hareketi (BİH) ve İnşaat-İş, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almayan patron ve denetlemeyen iktidarın Doğan'ın katledilmesinin birinci dereceden sorumlusu olduğunu kaydetti.
“Bir can daha eksildik! Furkan Doğan (20 yaşında) Kader değil hepsi cinayet. 2022'nin ilk 11 ayında 1658, Kasım 2022'de 127 işçi, iş cinayetinde yaşamını yitirdi” yazılı pankart açılan eylemde Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı basın metnini okudu. Gisan'ın 2008 yılında tarihe “filika cinayeti” diye geçen iş cinayetiyle gündeme geldiği belirtilen açıklamada “Filika testi için kum torbası yerine işçi arkadaşlarımız konulmuş, 3 işçi göz göre göre ölüme gönderilmiş, 16 arkadaşımız ise yaralanmıştı” hatırlatması yapıldı.
Açıklamada şunlar vurgulandı:
“Arkadaşımız gemi ambarında, üzerinde çalışmış olduğu sepetli vinçten geminin üstüne çıkarken dengesini kaybedip 12 metre yükseklikten düşerek yaşamını kaybetti. Oysa her makineyi kullanan bir operatörün olması gerekirken bu kural hiçe sayılmıştır. Dolaysıyla İSİG önlemlerini maliyeti arttıran gereksiz masraf olarak gören Tersane patronları ve taşeronluk sistemi bu cinayete davetiye çıkarmıştır.”
“Patronların işçi sınıfına karşı adı konulmamış savaş ilanı”
İnşaatta, madenlerde, tersanelerde, nakliyede tarımda iş cinayetlerinin çok yaygın olduğu, hayatta kalan işçilerin ise kazalar sonrası çalışamayacak duruma geldiği, meslek hastalığından hayatlarını kaybettiklerinde ise kayda alınmadığı belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:
“Her gün beş arkadaşımız alınmayan önlemlerden dolayı ölüyor, öldürülüyor. Patronlar 11 ayda bin 658 işçi arkadaşımızı patronlar aramızdan koparıp aldılar. Bu bir rakam daği. Hepsi can, sevgili eş, evlat, anne, baba Bilim insanları bağıra çağıra ve haklı olarak risk ortadan kaldırılırsa bütün kazalar önlenebilir demelerine rağmen her gün bir canımızı kaybediyoruz. Patronların kasaları dolup taşarken, bizim payımıza açlık ve ölüm düşüyor. 20 yılda otuz bini aşkın işçi arkadaşımızı kurban verdik. Bu bir yoğunluklu savaş bilançosudur. Bu durum patronların işçi sınıfına karşı adı konulmamış savaş ilanıdır.”
Limter-İş şu talepleri sıraladı:
“*Taşeronluk sistemi yasaklansın,
*Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılsın, sendika düşmanlığına son verilsin.
*İSİG için üniversitelerden, meslek odalarından, barodan, sendikalardan, öncü işçilerden oluşacak inceleme, araştırma ve yaptırım yetkisi olan bir komisyonun kurulsun.”
Eylem sloganlarla bitirildi.