Genel-İş’ten Kastaş direnişine ziyaret

Kastaş direnişinin 18. gününde Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Nisan 2016
  • 12:40

İzmir Çiğli’deki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurul Kastaş’ta ağır çalışma koşulları ile müdür ve formenlerin taciz ve mobbingine karşı çıkarak örgütlenme çağrısı yaptıkları için işten atılan iki kadın işçinin fabrika önündeki direnişleri 18. günde sürüyor.

Direnişçiler Sonay Tezcan ve Kardelen Yoğungan fabrika önüne açtıkları çadırda direnişe devam ederken, gün boyu dayanışmaya gelenleri ağırlıyorlar.

Bugün de direniş çadırını Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) İzmir 5 No’lu Şube ve üye işçiler ziyaret etti. Yüzü aşkın belediye işçinin yer aldığı ziyaret için fabrikanın bulunduğu sokağın başında toplanan işçiler, direniş alanına kadar sloganlar ve ıslıklarla yürüyüş yaptılar. Sık, sık “Kastaş işçisi direnişin simgesi!” sloganını atan işçiler direniş çadırının etrafında toplanarak direnişi hep birlikte atılan sloganlarla selamladılar.

Ziyaret sırasında söz alan Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara Kastaş fabrikasının yaptığı hukuksuzlukları teşhir ederek, “sendikal örgütlenme insani bir haktır ve önüne geçmek suçtur” dedi ve kadın işçilerin mücadelesinin mücadeleleri olduğunu vurguladı.

Ardından konuşan Kastaş direnişçisi Sonay Tezcan, sınıf dayanışması gösteren işçilere teşekkür etti. İçerdeki keyfi uygulamalara, baskıya, sendikal örgütlenme önündeki engellere ve kadınlara özel hayata geçirilen uygulamalara değinen Tezcan, “Tüm kadın işçilerin sesi olmak için direniyoruz. Burada yaşananlar daha fazla ya da daha az her fabrikada yaşanıyor. Biz buna dur diyeceğiz. Şimdiye kadar Kastaş patronu işten attığı işçileri kıdem tazminatı vermeden göz yaşları içinde çıkarttı. Bize de aynısını yapacağını zannedenlere direnişimizle en iyi cevabı veriyoruz” dedi.

Direnişçi işçi Kardelen Yoğungan da direnişin taleplerini sayarak, “Örgütlediğimiz imza kampanyası tüm kadın işçilerin taleplerinden oluşuyor. İmza kampanyamızı çalıştığınız sokaklarda, mahallenizde sokaklarında yaymanızı istiyoruz. Göstermiş olduğunuz dayanışma için teşekkür ediyoruz” dedi.

Dayanışma eylemi boyunca Kastaş direnişçilerinin sözü defalarca coşkulu sloganlarla kesildi. Konuşmaları ilgiyle dinleyen işçiler, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Asla yalnız yürümeyeceksin!” sloganlarını haykırdı. Kastaş fabrikasında çalışan işçiler de camlardan dayanışma eylemini merak ve ilgiyle takip ettiler.  

Ayrıca imza metinleri işçiler tarafından imzalandı. Genel-İş üyesi işçiler, imza metinlerinden örnek alarak imza kampanyasını büyüteceklerini dile getirdiler.

Kızıl Bayrak / İzmir

İLİŞKİLİ HABERLER