Gebze’de kıdem tazminatının gaspı üzerine söyleşi

Gebze’de kıdem tazminatının gaspına karşı söyleşi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Mayıs 2019
  • 18:42

Gebze İşçilerin Birliği Derneği (İBD), bir süredir yürüttüğü çalışmaların sonunda, 26 Nisan Pazar günü kıdem tazminatının gaspına karşı söyleşi gerçekleştirdi.

1 Mayıs öncesinde başlayan imza kampanyası ve stand çalışması, 1 Mayıs sonrası yine stand, afiş ve bildiri dağıtımları ile sürdü. Sınıf devrimcileri stantlarda birçok işçi ile temas kurularak kıdem tazminatı başta olmak üzere sınıfa yönelik saldırıları teşhir etti.

Farklı fabrikalardan ve sektörlerden bir araya gelen işçilerle, kıdem tazminatı hakkının nasıl kazanıldığı ve bugün fon ile neyin amaçlandığı üzerine tartışmalar yürütüldü.

Bugün düzenlenen toplantıda ilk sözü alan İBD temsilcisi, 2000’li yıllardan itibaren işçi sınıfına yönelik sosyal yıkım saldırılarının nasıl devreye sokulduğu ve kıdem tazminatı hakkının tarihsel olarak nasıl kazanıldığı üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Kıdem tazminatının daha çalışırken kazanılmış olan 13. maaş olduğunu, iş güvencesi anlamına geldiğini ve bugün fona devredilmesi ile gasp edilmeye çalışıldığını, sadece Kıdem Tazminatı Fonu ile değil, zorunlu BES ile, İşsizlik Fonu ile, krizin faturasının işçi sınıfına kesilmesiyle ve birçok sosyal yıkım saldırısı ile karşı karşıya olduğumuzu ortaya koydu.

Bu saldırılara karşı mücadele etmekten başka yolumuzun olmadığını, sınıf mücadelesi tarihinde de hakların mücadeleyle kazanıldığını, başta kıdem tazminatının gaspı gündemi olmak üzere çalışmalara devam edileceği söylendi.

Sunumun ardından birçok işçi söz alarak mevcut sistemden hoşnutsuzluklarını dile getirdi, fabrikadaki koşullardan ve krizin etkilerinden bahsettiler.

Türk Metal üyesi bir işçi fabrikalarına ziyarete gelen sendika yöneticilerinin, işçilerin kıdem tazminatının gaspına karşı bir şeyler yapılması gerektiğini, 1 Mayıs’taki eylemle yetinilmemesi, üretimi durdurmak gerektiğini söylemelerine yanıt olarak “hadi çay içelim” dediklerini aktardı.

Birleşik Metal-İş üyesi bir diğer işçi ise “Sendikalar kırmızı çizgimiz diyorlar, gereğini yapmayacaklarını mı düşünüyorsunuz” diye sordu. Yanıt olarak sendika bürokratların grev yasaklarına karşı uzlaşmacı tutumları ve pratikleri ortaya konarak, kıdem tazminatının gaspına karşı da üretimden gelen gücün kullanılması için tabandan bir basınç olması gerektiği söylendi.

Söz alan diğer işçiler de bir dizi deneyim üzerinden sorunları ortaya koydular.

Toplantı bitiminde 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümünde Gebze’de sınıfa yönelik saldırılara karşı bir eylem gerçekleştirilme kararı alındı.

Kızıl Bayrak / Gebze