FEDAŞ işçilerinden “halk buluşması”

Dersim’de hakları için direnen ve FEDAŞ patronu tarafından hedef gösterilen enerji işçileri halk buluşması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Ağustos 2023
  • 16:30

Dersim’de Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (FEDAŞ) çalışan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Enerji-Sen üyesi işçilerin düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı 9 Ağustos’ta başlattığı iş yavaşlatma eylemi devam ediyor.

FEDAŞ direnişi hedef gösterdi

FEDAŞ patronu elektrik abonelerine attıkları mesajla direnişçi işçileri hedef gösterdi.

FEDAŞ tarafından gönderilen mesaj şu şekilde:

“Son olarak 23.08.2023 tarihinde Tunceli ili Pülümür ilçesinde yaşanan elektrik kesintisine müdahale etmek için göreve çıkan ve aralarında il yöneticisi arkadaşlarımızın da bulunduğu ekiplerimize, hukuksuz eylemleri yürütenler tarafından saldırıda bulunularak tüketicilerimizin kesintisiz enerji alma hakkı engellenmiştir. Şirketimizin temel amacı halkımızın kesintisiz ve kaliteli enerji alma hakkının korunması olup bu amaç doğrultusunda tüm zorluklara rağmen 7/24 vatandaşlarımıza hizmet verme çabası içerisindeyiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.”

Enerji-Sen’den tepki

Enerj-Sen Twitter üzerinden yaptığı açıklamada FEDAŞ’a tepki gösterdi. Açıklamada “Eksik personel ve performans baskısıyla her gün evden helalleşerek işe giden emekçileri halkla karşı karşıya getiremeyeceksiniz” ifadeleri kullanıldı

Şirketin yalan mesaj attığını ifade eden sendika şunları ifade etti:

“İşçi arkadaşlarımıza yönelik herhangi bir tehdit ve saldırının sorumlusu yalan mesajlar atarak halkı işçiye karşı tahrik eden @firatedas’tır! TCK madde 216 uyarınca ‘Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek’ suçtur. Bu atılan mesajlar bunun somut delildir.”

Sanat Sokağı’nda halk buluşması

Hakları için direnen FEDAŞ işçileri, patronun halkı kendilerine karşı kışkırtmasına karşı Sanat Sokağı’nda yaptıkları açıklamada mücadelelerini Dersimlilere anlattı. Enerji işçileri Dersim sokaklarında yürüyüş yaparak taleplerini aktardı. Konuşmalarda şunlar ifade edildi:

“Kiraların 10 Bin TL olduğu yerde işçi arkadaşlarımız 12 bin-14 bin TL’ye çalıştırılıyorlar. Bir de yetmezmiş gibi kent büyürken, abone ve bina sayısı artarken işçi sayısı her geçen gün düşüyor. 8-9 kişinin yapması gereken işleri 3 işçinin sırtına yüklüyorlar. Daha ayın 25’i olmamışken 5 enerji işçisi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Arkadaşlarımız kar hırsı yüzünden öldü, buradaki arkadaşlarımız ölmemek için bir mücadele yürütüyor. Her gün halka hizmet sunmak için direk tepelerine çıktıklarında akıllarında tek bir soru var: acaba bugün ölecek miyim?”

Sanat Sokağı’nda halk kürsüsü kuruldu. Burada enerji işçilerine destek konuşmaları yapıldı. Kitlesel geçen eylemde “FEDAŞ işçisi direnişin simgesi” “iş güç aksadı, sigortalar patladı” ve “direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.