Ermenekli madencilerden eylem

Ermenekli maden işçileri ödenmeyen maaşları ve tazminat hakları için direnişlerini sürdürüyorlar. İşçiler direnişin 15. gününde Ermenek Kent Meydanı’nda ve madenin patronun evinin önünde yaptıkları eylemle haklarını aradılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Eylül 2020
  • 08:47

Karaman Ermenek'te ücretleri ödenmeyen ve tazminatları verilmeyen Cenne Maden Ocağı işçileri direnişlerinin 15. gününde, Seba işçileri ise direnişinin 9. gününde kent meydanında ve maden sahibi Fehmi Özbey’in oturduğu Prestij Rezidans önünde eylem yaptılar.

Kent meydanında toplanan işçiler, ailelerini de katarak forum ve açıklama gerçekleştirdi.

Forumda Cenne madencilikte yaşananları aktaran işçiler, şunları ifade ettiler:

“Cenne Madencilik işçilerinin 13 aydır maaşları ödenmiyor, geçmişe dönük giriş çıkış yapılmış tarihlere ait tazminatları ve diğer ücret alacakları ödenmiyor, İSİG kurallarına uyulmuyor, ruhsatsız kaçak kömür çıkarılarak ruhsatlı Seba ocağından çıkarılmış gibi piyasa sunuluyordu… Cenne işçileri duruma müdahale ederek haklarını sendikamız öncülüğünde aramaya başladılar, bugüne kadar işveren tüm arabuluculuk girişimlerinden kaçtı, kaçmaya devam ediyor.”

Kimseden sadaka istemediklerinin altını çizen işçiler, on yıllardır Ermenek'teki madenlerde yaşanan hukuksuzlukları ve ağır çalışma koşullarını aktardı. Söz alan işçiler çocukları için direndiklerini ifade ederek “Sesimizi duyurmaya çalıştığımızda pandemiyle engellemeye çalışıyorlar. Haklarımızı alana kadar sonuna kadar direneceğiz.” dediler.

Madenci eşlerinin de söz aldığı eylemde “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Ermenek madencine sahip çık!” ve “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Kent meydanındaki açıklamanın ardından maden işçileri Özbeylerin oturduğu Prestij Rezidans önünde yapacakları basın açıklaması için Konya'ya doğru yola çıktı.

Patronun evi önünde ve Özbeyler Yem fabrikası önünde yapılan açıklamada da söz alan işçiler emeklerinin karşılığını alana kadar mücadele edeceklerini, sonuç alamazlarsa Ankara'ya gideceklerini duyurdu. 

Bağımsız Maden İş Sendikası’nda örgütlü olan işçiler çalışma şartları düzeltilene kadar mücadele edeceklerini ifade etti.