Kongo’daki bir madende göçük yaşanırken en az 50 işçinin yaşamını kaybettiği düşünülüyor.
Kaçak madende Cuma günü yaşanan göçüğün ardından yetkililer 19 cansız bedene ulaştıklarını açıklamıştı.
Kongo'da her yıl onlarca işçi madenlerdeki göçüklerde ölüyor. Yetersiz teçhizatla iş güvenliği önlemleri alınmadan derinlere inilmesi iş cinayetlerine yol açıyor. Son göçükte yoğun yağışların da etkisi olduğu öne sürülüyor. Zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan Kongo'da işçiler en ilkel koşullarla çalışmaya zorlandığı için durmadan göçükler yaşanıyor.
Ölen işçilerden birinin akrabası olan Agnes Wabiwa’nın “O bizim ailemizde ekmek kazanan tek kişiydi, ailenin onsuz nasıl yaşamaya devam edeceğini bilmiyoruz” sözleri Kongo’daki yoksulluğu yansıtıyor.
Yerel Madenciler Örgütü'nün başkanı Anselme Ndjungu, hükümetin denetimleri yapmamasının, uygun araçların ve iş güvenliği ekipmanlarının sağlanmamasının kazaları kaçınılmaz hale getirdiğini vurguluyor.
Maden işçilerinin çoğu kalıcı olarak istihdam edilmiyor. Temsilcilerinden biri olan Jason Aruni, Kamituga altın madenlerini, birçok insanın düzenli olarak gömüldüğü mezarlıklar olarak tanımladı. Bugüne kadar iş cinayeti faillerine karşı herhangi bir yaptırımın olmadığı da ifade edildi.
Aralık ayında Orta Afrika eyaletinde bir altın madeninde meydana gelen toprak kaymasında da en az 30 kişi hayatını kaybetmişti.