Çorum'da Ekmekçioğulları metal fabrikasında, Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan işçilerin işe geri dönme talebiyle başlattıkları direniş sürüyor.
Direnişin 30. gününde işçiler “Direne direne, direnişten zafere!”, “İsyan, grev direniş!” sloganlarını atarak direniş yerindeki nöbete devam etti.
Birleşik Metal-İş bugün şu ifadeleri kullanarak paylaşım yaptı:
"Çorum #Ekmekçioğulları işçilerinin #Anayasal bir hak olan sendikalı çalışma hakkı ve ekmekleri için başlattıkları #Direniş 30. Gününde.
#atılanişçilergerialınsın
#sendikahaktır!"
Bugün işçilere Emek Partisi dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. Ayrıca HDP milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay işçilere yönelik hak gaspını meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için soru önergesi veren HDP’li vekiller, şu soruları sordu:
1- Pandemi döneminde iş yerlerinde iş akdinin Kod 29 uygulaması ile işverenler tarafından kötü niyetli ve keyfi olarak ortadan kaldırılmasına yönelik yaygın uygulamalar Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
2- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II bendi kapsamında belirtilen fiiller gerekçe gösterilerek Ekmekçioğulları Metal A.Ş.’de işten çıkartılmış 90 işçi Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir? Bilginiz dahilinde ise nasıl bir işlem yapılmıştır?
3- Birleşik Metal İş Sendikası’nın Ekmekçioğulları Metal A.Ş. için yetki belgesi alınmasından sonra işten çıkartmaların başladığı Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir? İşçilerin sendikal haklarından yararlanmalarından dolayı işten çıkartılmaları iddiaları incelenmekte midir?
4-İşten çıkarma yasağını delmek, tazminat ve işsizlik ödeneğini ödememek, sendikasızlaştırmak gibi kötü niyetli amaçlarla Kod 29’u hukuksuz ve keyfi olarak kullanan işverenlere yönelik Bakanlığınızca herhangi bir yaptırım uygulanmakta mıdır?
5- Kod 29 ile işten çıkarılan işçilerin uğradıkları hak gaspı ve mağduriyetlerin hukuk labirentlerinde daha ağır hak ihlallerine dönüşmemesi için bir çalışmanız olacak mıdır? Damgalanarak işten atılan kadın işçiler; aileleri tarafından sorguya maruz kaldıklarını, bunun kimi zaman şiddete dönüşmesi ve iş ararken karşılarına çıkan bu bildirim nedeniyle iş bulamadıklarını dile getirmektedirler. Bakanlığınızın bu konudaki ayrımcı ve cinsiyetçi baskılara karşı almış olduğu herhangi bir önlem bulunmakta mıdır?
6-İşten çıkarma yasağından itibaren kod 29 kapsamında kaç işçi işten çıkarılmıştır?
7-Son 5 yıl içinde Kod 29 ile işten çıkartılan işçilerin açmış olduğu dava sayısı yıllara göre kaçtır? Bakanlığınız bu davalardan kaçında müdahil konumdadır?
9-Sendika hakkının korunması pozitif yükümlülüğü devlete, üçüncü kişilerin ve özellikle işverenin, çalışanların sendikaya üye olma ve sendikal faaliyette bulunma haklarını kullanmayı engelleyici davranışlarından kaçınmasına yönelik ve sırf bu haklarından yararlandıkları gerekçesi ile işten çıkarılmaları, mobbing görmeleri, ayrımcılığa, tehdit ve baskıya maruz kalmalarını önlemeye yönelik Bakanlığınızca bir çalışma yürütülecek midir?
10- Sayısız sendikalaşmanın engellendiğinin kanıtlandığı dava sonucu olmasına rağmen sendikalaşmayı engellemeyi yasaklayan yasa ve yaptırımlar patronlara neden uygulanmamaktadır?
10-Bakanlığınız, emekçilerin sendika hakkını, toplu iş sözleşme hakkını, grev hakkını güvence altına almak, sendikal hak ve özgürlükleri genişletmek üzere yasalarda ve uygulamada düzenlemeler yapmayı planlamakta mıdır?
11-Türkiye’de sendikalaşma oranının %10’ların altında seyretmesi çalışanların kölelik koşullarına da işaret etmektedir. Sosyal politikanın önemli unsurlarından olan sendikaların bu kadar düşük seviyede seyretmesine karşı Bakanlığınızca önlem alınması düşünülmekte midir?
12. Sendikalaşmanın önündeki baskı ve engelleri kaldırmak konusunda Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmıştır?