Düzen partileri hesaplaşma derdinde; olan işçiye oluyor

Düzen partileri türlü yöntemlerle belediyeler üzerinden birbirini yıpratmaya ve teşhir etmeye çalışırken, sözde işçilerin haklarına da koruyuculuk yapmaya başladılar. Olan, yine ağır ekonomik koşullar, düşük ücretler ve mobbing altında bırakılan işçilere oldu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Mayıs 2019
  • 10:48

AKP ve CHP’li belediyeler bugüne kadar işçi kıyımı, düşük ücretle çalıştırma, sendika düşmanlığı gibi konularda yarışırken, birbirilerinin ipliklerini de pazara çıkarmaya çalışıyorlar. Basın üzerinden tek yanlı haberlerle karşı tarafı işçi düşmanı, kendilerini ise “işçi dostu” olarak göstermeye çabasındalar. Oysa dertlerinin; büyük rantların döndüğü belediyelerde kötü çalışma ve yaşam koşullarına mahkum edilen işçilerin hakkını korumak olmadığı, söz konusu ranta konabilmek üzere siyasi rakiplerini yıpratmak için işçileri kullanmak olduğu biliniyor.

İzmit Belediyesi’nde işçi kıyımı tartışmaları

Son günlerde İzmit Belediyesi’nde işçi kıyımı tartışmaları yaşanıyor. Belediye şirketi BEKAŞ A.Ş’de çalışan 10 üyelerinin 27 Mayıs’ta işten atıldığını belirten Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası, işçilere “696 sayılı kanun hükmünde kararname kapsamında personel iş sözleşmesinin 6. maddesine istinaden ilgili onay ile iş akdinin 27.05.2019 tarihi itibariyle fesih işlemi oluşmuştur” bildirimi yapıldığını belirtti.

31 Mart seçimlerinde CHP’ye geçen belediyenin başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in seçim mitinglerinde “kimseyi işten atmayacağım, işçiler bana güvensin” dediğini hatırlatan sendika yönetimi, seçimin ardından işçilerin sürgün ve işten atmalarla karşılaştıklarını söyledi.

Memur Sen’e bağlı BEM BİR SEN’in yöneticileri ise belediye yönetiminin üyelerini tehdit ettiğini ve KESK’e bağlı Tüm Bel Sen’e geçmeye zorladığını öne sürdü.

Belediye yönetiminden yapılan açıklamada ise 2 işçinin 31 Mart seçimleri öncesinde, 2 işçinin de seçim sonrasında işten çıkarıldığı, 6 işçinin ise kendi isteğiyle işten ayrıldığı iddia edildi. Belediye açıklamasında, “Hizmet-İş’in siyasi bir tavır takındığı, çalışma barışını bozduğu ve işçileri belediye yönetimine karşı kışkırtmaya çalıştığı” söylendi.

Akdeniz Belediyesi’nde işçiler istifaya zorlandı

Mersin’in Akdeniz ilçesinde AKP’li belediye yönetiminin DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi işçileri “İşinize son veririz” tehdidiyle sendikadan istifaya zorladığı belirtildi.

Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, belediyede sendikalarına üye 605 işçi olduğunu ve bunların belediye yönetiminin baskısıyla Hak-İş’e geçirilmeye çalışıldığını söyledi. Göksoy, belediye yönetiminin bu tutumu inkar ettiğini fakat istifaya zorlanan üyelerinin “Bizim ekmek kaygımız var” dediğini dile getirdi.

Yandaş basının hedefinde CHP ve HDP’li belediyeler var

AKP’ye yandaşlıklarıyla bilinen gazeteler ise 31 Mart seçimlerinin ardından CHP’li ve HDP’li belediyelerde mobbing ve işten atma saldırılarının başladığını, belediyelerde “yıldırma operasyonu” yapıldığını öne sürdü. Gün gün belediyelere yönelik çeteleler açıklayan yandaş basına göre, seçimden bu yana 13 bin 115 işçi yandaş sendikalardan istifa ettirildi. Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’ndan 11 bin 308, Öz Güven Sen’den bin 143, Öz Taşıma-İş Sendikası’ndan 664 işçinin baskıyla sendikalarından istifa ettirildiği öne sürüldü. “Yıldırma operasyonları”nın ağırlıklı İstanbul Küçükçekmece, Bolu, Antalya, Bilecik ve Manisa gibi belediyelerde hayata geçirildiği iddia edildi.

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın bayram öncesi bin 750 çalışanı işten çıkardığı söylenen haberlerde, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde işçi kıyımı tehditlerinin gündeme geldiği, Antalya Döşemealtı’nda işçilerin bayram maaşlarının ödenmemesine tepkili oldukları dile getirildi.

HDP’li belediyelerin de hedef alındığı haberlerde AKP’li belediyelere ilişkin tek bir ifade kullanılmazken, tersine AKP’lilerin CHP ve HDP’yi suçladıkları söylemlere genişçe yer verildi.

Maçoğlu da yandaşlardan nasibini aldı

AKP yandaşlarının diğer partilerin yönetimde olduğu belediyelere yönelik iddia ve söylemlerinden Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da nasibini aldı.

BEM BİR SEN İl Başkanı Taylan Aydoğdu, basın toplantısı düzenleyerek, Dersim Belediyesi’nde 31 Mart’tan önce işe giren çalışanlara baskı uygulandığını öne sürdü. Aydoğdu, “hak arayışının ideolojik hedeflere kurban edildiğini ve çalışma hayatının huzurunun kaçırıldığını” iddia etti.

Belediyelerde yaşanan işçi kıyımlarını, mobbingleri ya da direnişleri görmezden gelen Anadolu Ajansı (AA), Dersim Belediyesi’ne ilişkin iddiaları ise geniş bir haber çerçevesinde abonelerine servis etti.