Dünya Ev İşçileri Günü eylemi

İMECE Ev İşçileri Sendikası üyeleri, Dünya Ev İşçileri Günü vesilesiyle Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Haziran 2021
  • 23:11

Dünya Ev İşçileri Günü vesilesiyle İMECE Ev İşçileri Sendikası üyeleri Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde basın metnini Zeynep Kartal Ayvalıtaş ve Yıldız Ay okudu.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından  16 Haziran 2011 tarihinde “Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi” kabul edilirken, 16 Haziran’ın “Dünya Ev İşçileri Günü” olarak kutlanmasına karar verildiğinin belirtildiği açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“Sigorta ve emeklilik haklarımız için, ev işçiliğinin mesleki standartların oluşması için sendikal çalışmalar içinde örgütleniyoruz ve mücadeleyi her geçen gün büyütmeye çalışıyoruz.

“Camdan düşerek hayatını kaybeden onlarca ev işçisi arkadaşın olduğuna tanık olduk, hayatını sakatlanarak devam ettirmek zorunda olan arkadaşlarımız oldu ve pek çoğumuz menüsküs, bel fıtığı, astım alerji gibi çok çeşitli meslek hastalıklarıyla yaşamaya devam ediyoruz. 

“Ev işçileri olarak genellikle kayıt-dışı çalıştırıldığımızdan emeklilik, sağlık gibi sosyal güvenlik haklarından ve kriz dönemlerinde işsizlik, kısa çalışma ödeneği gibi  geçici çözümlerden yararlanamıyoruz. Gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Sadaka değil, güvenceli İş, güvenceli gelecek istiyoruz.”

Pandemi sürecinde ev işçilerinin yaşam koşullarının daha kötüye gittiği vurgulanan açıklamada  talepler şöyle sıralandı:

“*Ev emeği görünmeyen bir emek olduğu için ev işçilerinin emeği de değersiz. Biz ayrımcılığa itiraz ediyor, emeğimizin karşılığını almak istiyor, güvenceli iş talep ediyoruz!

*Ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın!

*ILO C-189 Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi İmzalansın!

*Ev işçilerine sosyal güvence, emeklilik hakkı istiyoruz!

*Ev işçilerine ev işlerine gittikleri vakit; koruyucu gereç ve yeterli derecede salgın bilgisi sağlanmalıdır!

*Salgın sürecinde aile bireylerinin karantina ile ev içinde olması kadınların ve ev işçisi kadınların ev işleri mesaisini artırmıştır. Çocuk bakımı, yaşlı, engelli, hasta bakımı, ev işleri sadece kadınların sorumluluğu değildir. Eşit bir iş bölümü için devleti, işverenleri ve erkekleri sorumluluğa davet ediyoruz.

*Kayıt dışı çalışan emekçi kadınlar açıklanan ekonomi destek paketlerinden yararlanamadılar. Bunun için düzenleme yapılmalıdır.

*Göçmen Ev işçilerinin çalışma koşulları iyileştirilmelidir!

*Ev işçilerine Güvenceli bir yaşam istiyoruz!”