Diyarbakır'da "Geçinemiyoruz" mitingi

KESK, Diyarbakır'da binlerce kişinin katılımı ile düzenlediği "Geçinemiyoruz" mitinginde "Hükümet isti-fa!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Aralık 2021
  • 18:10

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)’in çağrısıyla binlerce kişi Diyarbakır’da “Geçinemiyoruz” diye haykırdı.

Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda “Geçinemiyoruz! İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla düzenlenen mitinge Urfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Batman ve Siirt gibi çevre kentlerden yüzlerce kişi taleplerinin yazılı olduğu pankart ve dövizlerle alanın girişinde kortej oluşturdu. Polis engellemesine rağmen kortejler alana girdi.

"Krizin bedelini halk değil krizi yaratanlar ödesin"

"Barış için, emekçiler için alanlardayız", "Krizin bedelini halk değil krizi yaratanlar ödesin", "Ülke zengin, halk fakir, yandaş mutlu" ve "Biz üretiyoruz biz yöneteceğiz" yazılı pankartlarla donatılan miting alınını KESK’li emekçilerle birlikte siyasi parti ve Demokratik Kitle Örgütleri üyeleri doldurdu.

Mücadelede yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan miting KESK Dönem Eş Sözcüsü Nasır Demirkıran, geçtiğimiz günlerde Eğitim Sen üyelerinin ihraç edilmesine tepki gösterdiği konuşmasıyla devam etti.

Demirkıran'ın ardından söz alan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Bugün buraya daha güçlü şekilde bağırmaya geldik. Bizlerin sabrı tükendi. Onlar lüks ve şatafat içinde yaşıyor. Ahlaksız olanlar, bu ülkeyi yıllardır soyup soğana çevirenlerdir. Yurt dışına şirketler kuranlardır. Faize kaynak aktaranlardır. Ahlaksız olanlar, bu ülkede aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır, Saray’ın ta kendisidir” dedi.

“Garibe’ye bu zulmü yapanlar, cenazesine de aynı saygısızlığı yapmıştır”

Hasta tutsakların yaşamını yitirmesi üzerine Kablan şunları söyledi:

“Cezaevlerindeki tecrit her geçen gün artıyor. Yaşadıklarını bir çığlık gibi ülkeye duyurmaya çalışan Garibe Gezer şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Garibe’ye bu zulmü yapanlar, cenazesine de aynı saygısızlığı yapmıştır. Bu uygulamayı bir kez daha buradan kınıyoruz.” 

Kablan konuşmasına şöyle devam etti:

“Hükümet istifa sloganları atıldıkça müziğe müdahale ediliyor. Bizler hükümeti istifaya çağırıyoruz. Biz burada geçinmek için bütçedeki payımızı istiyoruz' dedik. Özelleştirme soygununa son vermek için buradayız. Kadından, ekolojiden bir çevre için buradayız. Sırtımıza yüklenen vergi dilimleriyle, yılın ortasına varmadan eriyen maaşlarla geçinemiyoruz. Biz kadınlar olarak bu sokaklardan, meydanlardan, yaşadığımız şiddete, tacize, ayrımcılığa, yaşamını bütün alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir bütçe için alanlardayız.”

"İşsizlik, yoksulluk aldı başını gidiyor”

OHAL’in hiç kaldırılmadığını belirten Kablan hakları elde etmek için emekçilere mücadele çağrısı yaptı.

Kablan’ın ardından konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, "İşsizlik, yoksulluk aldı başını gidiyor. Sağlık sistemlerinin iflas ettiği bir dönem. Türkiye dünyada en fazla vakanın görüldüğü, en fazla ölümün yaşandığı ülkelerden biri oldu. 'Ben yaptım oldu' anlayışı nedeniyle pandemi daha katmerli bir biçimde yaşandı. Biz hekimler biliyoruz ki halkın iradesine sahip çıktığı belediye başkanları yönetimde olsaydı, bu kadar bedel ödemeyecektik. Sağlığa, halka bütçe ayrılsaydı, bu kadar bedel ödemeyecektik”dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse’nin konuşmasının ardından ardından Metin Kahraman sahne aldı. Miting müzik dinletisiyle bitirildi.