Emeklilerden "Geçinemiyoruz" eylemleri

Türkiye genelinde emekliler 2022 bütçesine ilişkin yaptığı eylemlerde "Sermayeye değil halka bütçe istiyoruz" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Aralık 2021
  • 20:45

Türkiye genelinde emekliler 2022 bütçesine ilişkin yaptığı eylemlerde “Sermayeye değil halka bütçe istiyoruz” dedi.

İstanbul Emekli Sendikaları Eylem Birliği Koordinasyonu tarafından Kadıköy’de düzenlenen basın açıklamasında “Bütçe Kanunu yasalar askıya alınarak hazırlandı ve sunuldu. Bütçe hakkımız yine ihlal edildi. Toplumun ihtiyaçları, hak ve özgürlükleri yok sayıldı” ifadelerine yer verildi.

Endişeliyiz!

“Sorunlarımız toplumsaldır, politiktir” denilen açıklama şu şekilde devam etti:

“Bugün 7 milyon 578 bin 123 emekli aylık net 1.192 lirayla yaşamaya çalışıyor. Daha bir yıl önce çıkarılan yasayla ‘emekli aylığı en az 1500 liradan az olmayacak’ şartı kondu da emekliler 1500 lira aylık alıyor oldu. SGK’ya göre ise en düşük emekli aylığı 2.523 liraymış. Bugün TÜİK’e göre ise enflasyon yüzde 19,89 muş. ENAG hesabına göre 12 aylık TÜFE artış oranı yüzde 49,87’dir.Şeffaf olunmadığı için! Açlık sınırının altında emekli aylıklarıyla yaşamak zorunda bırakıldığımız için öfkeliyiz! Toplumsal barış ve huzur adına, Ülkemizin, çocuklarımızın geleceği adına endişeliyiz!”

Açıklamada son olarak talepler şu şekilde sıralandı:

“*Bizleri yoksullaştıran, ekonomik güvencemizi, erişilebilir ücretsiz güvenli sağlık hizmeti hakkımızı yok eden Sosyal Güvenlik Reformu’nun yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Sorunlarımızı çözecek, toplumun bütününü kapsayacak, sosyal risklere karşı koruyacak, yaşlılığın güvencesi olacak devlet güvencesinde bir emeklilik için Sosyal Güvenlik Sistemi çalışması başlatılmalıdır.
*İnsanca onurlu bir yaşam sürdürecek ekonomik güvence için aylıklarımızın güncellenmesini istiyoruz!
*Bugüne kadar emeklilerin yaşlıların haklarını korumayan, emeklilerin hakkı hukuku yok edilirken suskun kalan. Emeklilerin sorunlarına çözüm üretmeyen rıza üreten “Emekli Dernekleri” bizlerin temsilcisi olamaz. Hiçbir resmi kurumda bizim adımıza temsilci olmasını kabul etmiyoruz.
*Değişen ekonomik sosyal koşullar karşısında haklarımızı savunmak geliştirmek için Toplu Sözleşme Masasına oturma hakkımızı kullanmak istiyoruz. Kamu çalışanı, işçi emeklisi ayırımı yapılmamalı, toplu sözleşme masasına oturma hakkımızın önündeki engeller kaldırılmalıdır!

Biz emekliler dünün çalışanı bugünün emeklileriyiz. Toplumsal yaşamın bir parçasıyız. Bugüne kadar üretilen tüm değer ve hizmetler biriken sermaye bizim emeğimizin ürünüdür. Ödediğimiz primlerin, yarattığımız değerlerin verdiğimiz vergilerin karşılığını istiyoruz. Sorunlarımıza çözüm istiyoruz!”

İstanbul’un yanı sıra İzmir, Ankara, Antalya, Samsun, Manisa gibi pek çok ilde emekliler eylem gerçekleştirerek “Geçinemiyoruz” diye seslendi.