Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), özlük haklarının iyileştirilmesi ve sendika hakkının tanınması amacıyla Diyarbakır’da iş bırakma eylemi yapan işçileri işten çıkardı.
Diyarbakır’da 100’ün üzerinde işçinin işten çıkarıldığı kaydedilirken, sayının artması bekleniyor. DEDAŞ tarafından işçilere gönderilen mesajda, “kod 49” kapsamında olan “görevini yapmamakta ısrar etmeden” dolayı iş akitlerinin feshedildiği bildirildi.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre iş bırakma eyleminden sonra işçilerin üye olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Emin Atsız, işçilerin kısa mesajlarla işten çıkarıldığını bildirildiğini kaydetti. Atsız, şu ana kadar 100’ün üzerinde işçinin iş akdinin feshedildiğine dair kendilerine bilgi verdiğini ve sayının an be an arttığını aktardı.
“Senelik izinde olan arkadaşlarımız da işten çıkarıldı”
İşçilerin “verilen emre uymamayı” düzenleyen kod 49 ile işten çıkarıldığını dile getiren Atsız şöyle konuştu:
“Hiçbir tebligat, herhangi bir sözlü uyarı ya da yazılı uyarı yapılmadan geçen gün oturma eylemine katılan arkadaşlarımız hatta o eyleme katılmayan senelik izinde olan arkadaşlarımızın da iş çıkışının verildiğini görüyoruz. Bu işten çıkarmaların hepsi tamamen bize yönelik uygulamalardır. Arkadaşlarımızın en insani ve anayasal hakkı olan sendikalı çalışma hakkının önüne geçmek için işverenin başvurduğu bir uygulamadır. İşverenin buradaki meramı, arkadaşlarımızı sendikasız, köle gibi çalıştırmaktır. Çünkü sendikalı olduklarında işçileri bu kadar pervasızca çalıştırılamayacağını bildiklerinden şu an sendikalaşmanın önüne geçmek için yaptıkları tek hamle arkadaşlarımızı işten çıkarmak oldu.”
Kod 49’un “verilen işi yapmamada” uygulanan bir kod olduğunu hatırlatan Atsız, işçilerin 2 saatlik oturma eyleminin buna gerekçe gösterildiğini belirtti. Atsız, şöyle konuştu:
“Yazılı ve sözlü bildiri gerekir, ama bunlar yapılmadan gece yarısı arkadaşlarımızın haberi olmadan yapılan bir işlemdir. Kod 49 ellerindeki tek argümandır. Bununda tamamen arkadaşlarımızın sendikasız olarak çalışmasına devam etmesi için işveren gerçekleştiriyor.”
İşçilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını ifade eden Atsız, “Biz, işe dönüş davaları dahil tüm hukuki yöntemlere başvuracağız. Bunun için de DEDAŞ önünde çeşitli açıklamalarımız olacak” dedi.
DEDAŞ işçi kıyımını doğruladı
DEDAŞ yetkilileri, işçilerin, kıdem, ihbar tazminatını ve işsizlik maaşından yararlanmayı engelleyen kod 49 olarak bilinen “görevini yapmamakta ısrar etme” nedeniyle işten çıkarıldığını doğruladı.
Urfa’da da kötü çalışma koşullarına karşı iş bırakan en az 50 DEDAŞ işçisinin işine son verilmişti.