Eksim Holding'e bağlı Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’de (DEDAŞ) çalışan binlerce elektrik dağıtım işçisi geçtiğimiz hafta birçok ilde iş bıraktı. Diyarbakır, Mardin, Urfa, Siirt, Batman ve Şırnak’ta yaklaşık 70 ilçede eş zamanlı iş bırakan işçilerin talepleri şu şekilde:
“Sendikaya üye olmak, asgari ücret artı yüzde 80 zamlı net ücret,
6 ayda 1 maaş ikramiye,
banka promosyonu,
Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu,
yıpranma payı hakları,
yol ve yemek ücretlerinde devletin belirlediği ücret,
mesai ücret artışı ve resmî tatil ücreti, gece vardiyası yüzde 15 ek ücret.”
DEDAŞ’ta iş bırakan işçilerin eylemlilik sürecini DİSK’e bağlı Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin’le konuştuk.
“Sendika ve TİS olmayan tek dağıtım şirketi”
İş cinayetlerinin en fazla yaşandığı dağıtım şirketlerinden bir tanesinin DEDAŞ olduğunu belirten Keskin şöyle devam etti:
“Hatta kısa bir süre önce orada çalışan iki arkadaşımız ağır bir şekilde yaralandı. İşçiler bu ağır çalışma koşullarına karşı asgari ücrete mahkûm ediliyorlar. Sendika olmayan, toplu iş sözleşmesi olmayan tek dağıtım şirketi burası.”
6 ilde faaliyet gösteren DEDAŞ’ta binlerce işçinin bir günde organize edilen bir eylemde iş bıraktığını belirten Keskin iş bırakma eyleminin pazartesi devam edeceğini duyurdu.
“Birliğin sağlandığı yerlerde atılan işçiler geri aldırıldı”
Keskin iş bırakma sürecine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Şirket işçilere bir teklifte bulundu. Yüzde 37 zam ve yemek ücretlerini 120 TL’ye çıkarttıkları söylediler. İşçi arkadaşlar değerlendiriyorlar ancak kabul etmiyorlar. Öte yandan işten çıkarma haberleri geliyor. Kod 49 öne sürülerek işten atıyorlar. Ancak işçi arkadaşlarımızın söylediği şu; güvenlik personelleri ziyarete gelen milletvekillerini içeriye aldığı için işten çıkarılmış. Direnen işçilere su verenler işten atılmış, yıllık izinde olmalarına rağmen eyleme desteğe gelenler var işten atılanlar arasında. Birliğin sağlandığı yerlerde atılan işçiler geri aldırıldı. SGK mesajla atılan işçilerin aldırıldığını bildirdi. Ancak birliğin sağlanamadığı örgütlülüğün sağlanamadığı yerlerde maalesef geri alınma olmadı.”
“Pazartesi’den itibaren bölgede olacağız”
Şirketin pazartesi günü eylemlerin devam etmesi durumunda işten atma tehdidini sürdürdüğüne dikkat çeken Keskin şunları vurguladı:
“Bir taraftan da işçiler sendikaya üye olmaya devam ediyorlar. Binin üzerinde arkadaşımızın sendikaya üyelik işlemini gerçekleştirdik. Pazartesi’den itibaren biz de bölgede olacağız.”
Bölgede Dicle Edaş bünyesinde 3 farklı taşeron şirketin olduğunu belirten Keskin “taşeron ve kadro çalışanlar arasında ücret farkı yok. Herkes asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda çalışıyor” dedi. Taşeron ve kadrolu işçilerin birlikte iş bıraktığını vurgulayan Keskin “işçilerin birlikte hareket etmesi çok değerli” diye belirtti.
Keskin, Enerji-Sen olarak elektrik dağıtım işçileriyle TİS görüşmeleri temelinde bir çalışma yürüttüklerini ancak yaklaşık 8 bin işçinin talepleri için iş bırakmasının işçi inisiyatifi ile kendiliğinden geliştiğini belirtti.
Kızıl Bayrak/ İstanbul