DİSK’ten 15-16 Haziran eylemleri

DİSK İstanbul, Adana ve Eskişehir’de “Haziran’ın izinde kurtuluş ellerimizde” şiarıyla basın açıklamaları gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Haziran 2023
  • 16:05

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 53. yıl dönümünde DİSK İstanbul, Adana ve Eskişehir’de basın açıklamaları yaptı. “Haziran’ın izinde kurtuluş ellerimizde” şiarıyla yapılan açıklamalarda ortak metin okundu. 15-16 Haziran’ın ortaya çıktığı koşulların ve iki gün boyunca işçilerin karşılaştığı saldırıların aktarıldığı metinde şu ifadelere yer verildi:

“Direniş, hak gaspını önledi. Sonuç olarak, Anayasa Mahkemesi, 274 sayılı Yasa’nın 1317 sayılı Yasa ile değiştirilen 9’uncu maddesinin 2 sayılı bendini ve a, b, c fıkralarını Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti. 15-16 Haziran; DİSK’i yok etmeye çalışanların, sendikal hak ve özgürlükleri hiçe sayanların, toplu sözleşme hakkını çiğnemek isteyenlerin hevesini kursağında bırakan büyük bir direnişti. Emeğin haklarını hiçe sayan, siyasi iktidar ve sermaye karşısında; umudun, dayanışmanın, işçilerin birliğinin ve işçi sınıfı bilincinin gücünü ve muazzam etkisini gösteren bir eylemlilikti.”

AKP iktidarı döneminde hak gasplarının arttığına dikkat çekilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“53 yıl önce sendikal hakları için ayağa kalkan işçi sınıfı, bugün de haklarına sahip çıkmak için birleşmek ve mücadele ederek kazanmak zorundadır. 15-16 Haziran 1970’de büyük bir direnişle haklarına, geleceklerine ve demokratik talep ve tercihlerine ipotek konmak istenen işçilerin mücadelesi, o onurlu geçmişle bugün de sürüyor, bundan sonra da sürecektir. Dünden bugüne ısrarlı ve kararlı bir şekilde emeğin hakları, eşitlik, adalet ve demokrasi için mücadele eden sendikalarımız, işçi sınıfının birlik ve dayanışmasını büyütmeye devam edecektir. 53 yıl sonrada kurtuluş birliğimizdedir, kurtuluş ortak mücadelemizdedir, kurtuluş ellerimizdedir! Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz! İnadına Sendika, inadına DİSK! Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz!”