Direnen işçilerden dayanışma çağrısı

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde kölece çalışma koşullarına karşı DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş’e üye olan ve işten atıldıktan sonra direnişe geçen Suna Erkoçak ve Kenan Güngördü ile konuştuk.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Aralık 2022
  • 19:15

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde kölece çalışma koşullarına karşı DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş’e üye olan ve işten atıldıktan sonra direnişe geçen Suna Erkoçak ve Kenan Güngördü ile konuştuk.

Erkoçak: Baskı arttı ama biz yılmadık!

İnsanlık dışı koşullarda çalıştırıldıklarını aktaran Suna Erkoçak yaklaşık 6 yıldır Koç Üniversitesi Hastanesi’nde destek elemanı olarak çalıştığını belirterek şöyle devam etti:

“Sağlık sektöründe doktoru, hemşiresi, anestezisti, teknisyeni, temizlik de dahil olmak üzere biz bir ekibiz. Ancak taşeron sistemi yüzünden bizi ayrıştırdılar. Bir taşerondan başkasına devredildik. Hiçbir bilgilendirme yapılmadan, imza bile atmadan devir yapıldı. Euroserve devri aldığı andan itibaren çalışma koşullarımız daha da kötüleşti. Bu süreçte 60’a yakın arkadaşımız bıraktı gitti, mahkemelikler şu an. Düzeltilmesi gereken koşullar kötüleşti. Zaten 12 saat çalışıyorduk, eleman yetmediği için 13-14 saat çalışmaya başladık. Maaşlarımız kesintiye uğradı. %50 mesai almamız gerekirken %20 aldık. Angarya, mobbing, ücret kesintileri… Defalarca kapılarına gittik, muhatap bulamadık.”

Kimse çözüm üretmeyince sendikaya üye olduklarını ve üye çalışmalarına başladıklarını belirten Erkoçak, “Huzursuz oldular, istemediler, korktular, baskı ve mobbingi artırdılar ama biz yılmadık” dedi. Çeşitli bahanelerle işten atıldıklarını, o andan itibaren eyleme başladıklarını belirten Erkoçak taleplerini şöyle sıraladı:

“Tacizci müdür gidecek, işe iademiz yapılacak, Sedat Abi’nin kod 46’sı değiştirilecek, onur kırıcı çanta araması kaldırılacak.”

Güngördü: Koç Holding’in ‘sosyal projeleri’ birer yalan!

Yıllarca pek çok yerde taşeronda çalıştığını belirten işyeri temsilcisi Kenan Güngördü 11 aydır Koç Üniversitesi Hastanesi’nde çalıştığını söyledi ve çalışma koşullarını şöyle anlattı:

“Ben hiçbir yerde işçilerin bu kadar aşağılandığını, sömürüldüğünü, hiçe sayıldığını görmedim. Özellikle çanta arama çok onur kırıcı. İşçilere hırsız muamelesi yapılması çok kötü. Ciddi bir emek sömürüsü var. Yemek molamızda bile çalışmamız isteniyordu.”

Sendikal faaliyetler nedeniyle işten atıldığını söyleyen Güngördü “Biz burada günde 50 bin adım atarak çalışıyoruz buna rağmen performans düşüklüğü diyerek işten attılar” dedi.

Koç Holding’in sosyal projelerinin, kadına destek projelerinin balon olduğunu vurgulayan Güngördü dayanışma çağrısı yaparak kamuoyuna şöyle seslendi:

“Dayanışma içinde olun, bu mücadeleyi büyütün. Koç Holding’i her yerde teşhir edin. Çünkü yalan söylüyor. Taleplerimiz kabul edilene kadar buradayız. Direnen tüm işçileri selamlıyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul