DEV TEKSTİL: YFA Momentum’da atılan işçiler geri alınsın!

DEV TEKSTİL, YFA Momentum fabrikasındaki hak gasplarına dikkat çekerek, üyelerine yönelik işten atma saldırısını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Şubat 2019
  • 15:00

İşçilerin Ocak zamlarını gasp eden YFA Momentum yönetimi, bu duruma tepki göstererek iş yavaşlatma eylemi yapan işçilere işten atma saldırısıyla karşılık verdi.

Atılan işçilerin de üyesi olduğu DEV TEKSTİL, Avcılar’da YFA Momentum fabrikası önünde bugün eylem yaparak, fabrikadaki kölelik koşullarını ve işçilerin haklarına yönelik saldırıları teşhir etti, atılan işçilerin geri alınmasını istedi.

“İşten atmalara son! Atılan işçiler geri alınsın!” ozalitinin açıldığı eylemde, DEV TEKSTİL adına yapılan konuşmayla, fabrikada çalışmaya devam eden işçilere seslenildi. İşten atma saldırısının tüm işçileri hedef aldığı ve alacağı, buna karşı işçilerin örgütlenmesi gerektiği vurgulanan konuşmada, işçilerin Ocak zammını gasp eden YFA Momentum yönetiminin suç işlediği, buna karşı yapılan eylemin haklı ve meşru olduğu anlatıldı.

“YFA Momentum yönetimi suç işliyor”

Eylem, atılan işçilerden DEV TEKSTİL üyesi bir işçi tarafından okunan basın açıklamasıyla devam etti. YFA Momentum’da baskı ve sömürünün ağırlaştığına dair şunlar aktarıldı:

Kârlarını arttırmak için krizi fırsata çeviren YFA Momentum yönetimi, işten atma saldırılarına ve tehditlerine hız vermiş durumda. Baskıyı ve sömürüyü ağırlaştıran fabrika yönetimi, fabrikada kölece çalışma koşullarını hayata geçiriyor. YFA Momentum yönetimi kuralsız çalışma koşullarını işçilere dayatmaktadır. Maaşları geç ödemektedir. Bununla da birlikte YFA Momentum patronu ocak zamlarını da yapmamıştır. ”

İşçilerin bu koşullara karşı iş yavaşlatma eylemi yaptığı belirtilen açıklamada, patronun çalışma koşullarını düzeltmek yerine işten atma saldırısıyla karlışık verdiği ifade edildi. YFA Momentum’un DEV TEKSTİL üyelerine yönelik geçmiş saldırılarının hatırlatıldığı açıklamada, “Daha önce de sendika yöneticimizi ve üyelerimizi haksız, hukuksuz sebeplerden kaynaklı işten çıkartmışlardır” dendi.

Haksız, hukuksuz işten atmalara karşı mücadeleye”

Fabrikadaki işçilere seslenilerek devam eden açıklamada, “İnsanca çalışma ve yaşam koşullarını elde etmemizin tek yolu fabrikada birlik olmaktır. Haklı ve meşru taleplerimizi elde etmek için üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız” vurgusuyla işçiler birlik olmaya, fabrika komitelerini oluşturmaya çağrıldı, baskı ve sömürüye dur demenin yolunun mücadeleden geçtiğinin altı çizildi.

“İşçi kardeşler; sizler makinenin bir parçası değilsiniz. Emek ve alınteri ile yaşayanlarsınız. Şunu unutmayın ki birlik olduğumuzda çok daha iyi şartlar ve koşullar bizim olacaktır” ifadelerinin kullanıldığı açıklama, haksız, hukuksuz işten atmaya karşı mücadele ve DEV TEKSTİL’e üye olma çağrısıyla noktalandı.

Fabrika önüne polis yığıldı

“Atılan işçiler geri alınsın!”, “Sendika haktır, işten atmak suçtur!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarının atıldığı eyleme, TOMİS, DERİTEKS sendikaları ile BDSP, DGB ve Mücadele Birliği’nin yanı sıra çevredeki fabrikalardan ve mahalleden emekçiler de destek verdi.

YFA Momentum yönetimi, fabrika önüne özel güvenlik ve polisi yığarken, yönetimin çabalarına karşın fabrikadaki işçilerden de alkışla eyleme destek verildiği bildirildi.