Y Momentum’da 2 gün arayla 34 işçi işten atıldı

Zara, Lacoste, Next ve s.Oliver gibi hazırgiyim tekellerine dikim yapan Y Momentum müdürleri, küfür ve hakaretlerle işçileri tehdit etti, “Sendika istemiyorum” diyerek işçi kıyımına hız verdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Şubat 2020
  • 22:43

Hazırgiyim alanında dünya çapında faaliyet gösteren kapitalist tekellerden Zara, Lacoste, Next ve s.Oliver gibilerine dikim yapan Y Momentum Tekstil Fabrikası’nda çalışan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) üyesi işçiler, mobbinge, düşük ücret ve maaşların zamanında ödenmemesine itiraz ettikleri gerekçesiyle işten atıldı. İstanbul Avcılar’daki fabrikada sömürü koşullarına itiraz eden 2 sendika üyesi işçiyi 13 Şubat'ta işten çıkaran firma, arkadaşlarının atılmasına karşı açıklama yapan 34 işçinin işine de iki gün arayla son verdi.

Maaşını sordu işten atıldı

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, fabrikadaki işine son verilenlerden Burcu Yaycı, maaşların iki ay gecikmeli yatırıldığını ve zorla mesaiye bırakıldıklarını aktardı. Firma yetkililerine maaş gecikmelerini sorduğu için işten atıldığını kaydeden Yaycı, “İnsan Kaynaklarından Figen Hanım, beni yanına çağırdı. Odasına gidip benle neden görüşmek istediğini sorduğumda sesini yükselterek, 'Sen bizim için sorunlu çalışansın, paranız yatacak. Milleti bir araya getirip onları kızıştırıyorsun. Biz burada sendika üyesi işçileri çalıştırmak istemiyoruz' gibi söylemlerde bulundu. Duruma ilişkin sözlü olarak itirazda bulununca güvenliği çağırarak beni zorla dışarı çıkardı” ifadeleriyle yaşadıklarını aktardı.

Genel müdürden küfür ve hakaret

Fabrikadaki işçilerin, sorunlarını dile getirmekten bile çekindiklerini dile getiren Yaycı, işçilerin “Siz olmasanız yevmiyeciler var” şeklinde firma yetkilileri tarafından tehdit edildiklerini söyleyerek şunları anlattı:

“Firma içinde başka sorunlar da var. Yaklaşık 750 civarında işçi çalıştırılıyor. Bunların her birinin ayrı ayrı, ancak hepsinin de benzer sorunları var. Başta bizi zorla mesaiye bıraktırıyorlar ve mesai ücretini elden veriyorlar. Buna itiraz ediyorduk. Daha sonra yevmiyecileri almaya başladılar. Onlara da paraları elden veriliyor. Hiçbir güvenceleri yok. Bu durumlara itiraz edince 'İş bu, ister çalışın ister çalışmayın. Dışarıda onlarca kişi sırada bekliyor' diyorlardı. Bu tehditler altında korkularla yaşıyorduk. Sorunların dile getirildiği toplantılarda Hakan Kol, sözde bizi dinlemek, sorunlarımıza çare bulmak için toplantı yapıyordu. Ancak toplantılarda sürekli hakaretler ve cinsiyetçi küfürler ederek bizi susturuyordu.”

Fabrika yönetiminden işçilere taşlı saldırı

Yaşanan durumu üye oldukları sendika yöneticileri ile paylaştıklarını aktaran Yaycı, sendika yöneticileri ile birlikte firma önünde basın açıklaması yaparken, Genel Müdür Hakan Kol ve İşletme Müdürü Erol Kol tarafından taşlı saldırıya uğradıklarını anlattı. Sivil giyimli polislerin duruma müdahale etmediklerini, buna karşın kendilerinin gözaltına alındığını belirten Yaycı, bir gün sonra ise kendilerine destek veren 34 işçinin işine son verildiğini söyledi.

Sendika düşmanlığı ve ‘kara liste’ ile tehdit

İşten çıkarılanlar arasında bulunan Ezine Koca ise, firmaya 6 yılını verdiğini ifade ederek, işten çıkarılmalarına ilişkin yetkililerden bir cevap almadıklarını kaydederek şöyle konuştu:

“Arkadaşlarımızı işten çıkardıktan sonra nedenini sorduk. Müdür de 'Biz onu işten çıkardık size ne oluyor?' dedi. Ondan sonra orada bulunan bir şef, 'Elimizde kara bir liste var, ismi olan herkes çıkacak' dedi. Daha sonra ise Hakan Kol, bizi bir araya toplayarak 'Sendikaya üye işçiyi çalıştırmak istemiyorum' dedi. Bizi yukarıya çıkartıp ‘Anlaşmak isteyen kalabilir, gerisi çıksın’ dedi. Biz orada hakkımızı ararken haksız yere çıkartıldık. Ben dikimhanede çalışıyordum. Düzensiz çalışma koşulları ve sorunlar vardı. Bu durumdan sonra yetkililerden şikayetçi olduk. Sendika avukatımız yetkililer ve orada arkadaşlarımızı gözaltına alan polisler için suç duyurusunda bulundu. Hukuki yollarımızı kullanacağız. Bu duruma sesiz kalamam.”