Destek Otomotiv işçileri polis saldırısını anlattı

Destek Otomotiv fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişe başlayan işçiler polis saldırısını “İşçiye verilen değeri gördük” diyerek anlattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Temmuz 2021
  • 11:19

Destek Otomotiv’de direnen işçiler polis saldırısını anlattı. Bursa’da Destek Otomotiv fabrikasında Türk Metal’e üye oldukları için işten atılan ve direnişe başlayan 100’e yakın işçiye polis fabrikaya girerek saldırmıştı. 7 işçi hastaneye kaldırılırken 1 işçinin kaburgaları ezildi. Polis erkek işçileri fabrika bahçesinden darp ederek çıkarırken kadın işçilerin fabrika bahçesinde kalmasına izin verdi

“Sonuna kadar buradayız”

Bursa Muhalif’in haberine göre sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını belirten bir işçi şunları ifade etti:

Bir haftadır mücadele veriyoruz burada. Dün akşam çevik kuvvet tarafından darp edildik. Ellerinde hiçbir karar yok dışarı çıkarılmamız noktasında. Ama gece gelip bizi çıkardılar. Darp raporu aldık suç duyurusunda bulunacağız.

Beş senedir çalıştığını söyleyen Hasan Aslan:

Yaklaşık bir haftadır birer saat uykuyla burada bekliyoruz. Her şeye rağmen hakkımızı arıyoruz hep birlikte. Dün akşam polisin yaptığı müdahale hepimizi yıprattı. Sonuna kadar buradayız.

“Pandemi de gece gündüz çalıştık”

25 yıldır fabrikada çalıştığını söyleyen Duran Duman şunları ifade etti:

“25 yıldır hilekarlık yapmadan işimizi en güzel ve düzgün şekilde yaptık. Mesai dediler mesaiye kaldık. Pandemi döneminde tek kişiyle çalıştık gecemizi gündüzümüze kattık. Yemeğimizi evimizden getirdik makinelerin aralarında yedik. Şimdi hakkımızı aradığımız için kapının dışına atıldık. Gecenin ikisinde uyurken tartaklanarak kapının önüne koydular. Ben kapıyı tutarken bana yumruk ve tekmelerle vurdular. Kolumda izler var. Vücudumda morarmalar oldu. Darp raporu aldım.”

19 yıllık işçi olduğunu ifade eden Nevzat Öztürk şunları vurguladı:

Pandemi döneminde geçemizi gündüzümüze katıp çalıştık. Biz birtakım haklar istedik ama kabul etmediler. 20, 25, 30 yıllık ustalarımıza artık siz normal elemansınız gibi bir davranışa büründüler. Daha sonra 26 arkadaşımız işten çıkarıldı. Diğer arkadaşlarda bugün onlara yarın bize diyerek birlik içinde hareket etti.  Anayasal hakkımızı kullandık. Dün gece hoş olmayan görüntüler yaşadık. Ellerinde bir karar yok bir yerlerden emir almışlar fabrikayı boşalttılar. Burası bizim ekmek teknemiz buradan ekmek yiyoruz. Bizim amacımız buraya zarar vermek değil. Bunu her kes biliyor. Dün gece biz uyurken biranda karıştı ortalık. Bizleri karga tulumba kapının önüne süpürdüler.

“Kadın erkek eşit değil diye buradayız”

“Polisler akşam geldi ellerinde hiçbir belge olmadan içeri girip erkekleri zorla tekme tokat dışarı çıkardı” diyen Kevser Aladağ şu şekilde konuştu:

“Bize de gelip kadın erkek eşittir onlar nasıl çıkmışsa sizi de öyle çıkaracağız dediler. Burada kadın erkek eşit değil diye buradayız. Bunu eşitlemek için buradayız. 5 aylık hamile arkadaşımız var. Biz burada hakkımızı arıyoruz. Polisin elinde hiçbir belge olmadan bize şiddet uyguladı. Polise gece 2’de 3’de gelip tam yatığımız zaman savunmasız olduğumuzda geldi. Niye gündüz gelmiyorsunuz dediğimizde cevap veremiyorlar. Bu gecede gelecekler biliyoruz. Bu gecede direneceğiz ve çıkmayacağız. Herkes bayramda 9 gün tatil yaparken biz 1 gün tatil yaptık. Burası bizim ekmek teknemiz biz varsak onlar var onlar varsa biz varız ama şimdi dışlandık.”

“İşçi hakları diye bir şey var biz o haklarımızı istiyoruz”

“Biz burada haklarımız için direniyoruz” diyen bir başka kadın işçi ise şunları anlattı:

Bizi herkes duysun. İşçi hakları diye bir şey var biz o haklarımızı istiyoruz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Polise saygımız var ama emeğimizin karşılığını istiyoruz. Pandemide herkes evinde yatarken biz sabahın köründe gelip çalıştık. Cumartesi Pazarımız yoktu bizim aldığımız para asgari ücret. Biz bugün direniyorsak emeğimizin karşılığını almak için direniyoruz. Bizi bu hale getirenler utansın. Her tarafı kapattılar güneşin altındayız. Gölgede durmayalım diye gölge yerleri kapadılar. Çalışanın değeri bu kadarmış bunu anladık. Burada 20 yıllık, 30 yıllık arkadaşlar var. Gençliğini harcadı bu insanlar buraya ne oldu tekme tokat kapının önüne atıldı. Bu mu adalet?”

“Ben ek gelir değilim”

Erkek kadın ayrımı var bu fabrikada diyen bir başka kadın işçi ise şunların altını çizdi:

Biz erkeklere neyse kadınlara da o diyerek sendikaya üye olduk. Hakkımızı almadan da buradan çıkmayacağız. 17 seneliğim asgari ücret alıyorum. Benim eşim çalıştığı oldu çalışmadığı oldu. Ben ek gelir değildim bunlar göz önünde bulunsun.