“Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığıdır”

İSİG Meclisi ilk koronavirüs vakasının resmi olarak açıklanmasının üzerinde geçen bir yıl içinde işçi sınıfı hastalığı olan salgın nedeniyle yaşamını yitiren işçileri belirttiği bir rapor hazırladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Mart 2021
  • 13:15

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının resmi olarak açıklanmasından sonra geçen 1 yılda salgın nedeniyle yaşamını yitiren işçileri ele aldığı bir rapor açıkladı.

“Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığıdır” başlığıyla sunulan raporda “Salgının birinci yılında en az 861 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti” denildi.

“Covid-19 nedenli işçi ölümleri devlet tarafından açıklanmadı”

Uzunca bir dönem Covid-19 nedeniyle gerçekleşen işçi ölümleri devlet tarafından açıklanmadığı belirtilen raporda şunlar ifade edildi:

Bu yüzden ilk defa bir raporumuzda ulusal basına yansıyan işçi ölümleri tespit edebildiğimiz işçi ölümlerinin 1/3’ü kadardır. Sağlık örgütlerinin (özellikle TTB’nin) çabaları sayesinde bilinen ölümlerin çoğunluğunu oluşturan sağlık emekçilerinin ölüm sayısını öğrenebildik. Ek olarak özellikle sendikalar, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, yerel basın, memleket dernekleri diğer bilgi kaynaklarımızı oluşturdu. Ancak yine de elimizdeki bilgiler oldukça yetersiz. Örneğin neredeyse bildiğimiz göçmen işçi ölümü yok. Oysa çalışan nüfusun neredeyse yüzde 10’una yakını göçmen. Yine bildiğimiz hiç çiftçi ölümü yok. Yine bazı şehirlerden hiçbir bilgiye ulaşamadık. Diğer yandan ulaşabildiğimiz bilgilere bakınca faal çalışanlar ve bir önceki emekçi kuşağı (emekliler) Covid-19 nedenli ölümlerin yüzde 95’inden fazlasını oluşturuyor.”

“Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı”

Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı raporda şu şekilde ifade edildi:

“2020 yılında Mart ayının son yirmi gününde en az 14 işçi, Nisan ayında en az 104 işçi, Mayıs ayında en az 29 işçi, Haziran ayında en az 13 işçi, Temmuz ayında en az 16 işçi, Ağustos ayında en az 57 işçi, Eylül ayında en az 52 işçi, Ekim ayında en az 53 işçi, Kasım ayında en az 162 işçi, Aralık ayında en az 242 işçi, 2021 yılında Ocak ayında en az 80 işçi, Şubat ayında en az 35 işçi ve Mart ayının ilk on gününde en az 4 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.”

Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin istihdam dağılımı raporda “724 ücretli ve 137 kendi nam ve hesabına çalışan hayatını kaybetti. Yani ölenlerin yüzde 84’ünü ücretliler yüzde 16’sını ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturuyor” ifadeleriyle belirtildi.

“Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı”

Salgının birinci yılında Covid-19 nedeniyle gerçekleşen iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı ise raporda şu şekilde yer aldı:

“Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 367 emekçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 228 emekçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 71 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 45 işçi; Metal işkolunda 29 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 28 işçi; Taşımacılık işkolunda 20 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 15 işçi; Tarım, Orman işkolunda 8 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 7 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 7 işçi; Enerji işkolunda 6 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 5 işçi; İnşaat, Yol işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 3 işçi; İletişim işkolunda 3 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; Madencilik işkolunda 2 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 5 işçi hayatını kaybetti."

Raporda TTB'den farklı rakamlar açıklamalarının gerekçesi “TTB ile farklı sağlık emekçisi ölümü açıklıyoruz. Bunun nedeni ölümlerde çalıştıkları işkollarını baz almamız. 367 sağlık emekçisinin yanında başka işkollarında kaybettiğimiz 6 sağlık emekçisi arkadaşımız daha var. Yine faal çalışanları baz aldığımız için kayıtlarımızda emekli olan sağlıkçılar yok” ifadeleri kullanılarak anlatıldı.

“Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımı şöyle: 71 kadın işçi ve 790 erkek işçi hayatını kaybetti” denilen raporun devamında şu tespit ve veriler yer aldı:

“Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli ölenlerin 94’ü (yüzde 10,91) sendikalı işçi, 767’si ise (yüzde 89,09) sendikasız. Sendikalı işçiler tarım, gıda, kimya, tekstil, iletişim, büro, eğitim, ticaret, cam, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.”

Raporun sonunda ise 1 yılda Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren emekçilerin isimleri sıralandı.