Cezayir’de çalışan işçinin şaibeli ölümü

Tosyalı Holding’e ait Cezayir Tosyalı Demir Çelik Fabrikası’nda çalışan Harun Zengin hayatını kaybetti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Temmuz 2020
  • 09:18

Cezayir’de Tosyalı Holding’e ait Tosyalı Demir Çelik Fabrikası’nda çalışan Harun Zengin hayatını kaybetti. Zengin’in çalıştığı fabrika yönetimi ve Tosyalı Holding hayatını kaybeden işçinin ailesine resmi olarak bildirimde bulunmadı. Sendika.Org’un haberine göre kalp krizi geçirdiği belirtilen Zengin’in ölümüne neden olabilecek olaylar aydınlatılmadı.

Zengin’in iş arkadaşlarının anlatımlarına göre Ekim 2019’dan kalan maaşını istemek için işletme binasına gittiği sırada güvenliğin Zengin’i içeri almadığı, çıkan tartışma sırasında kalp krizi geçirdiği iddia edildi.

28 Haziran’da hayatını kaybeden Zengin’in cenazesi koronavirüs gerekçesiyle 3 Temmuz’da ülkeye getirildi. Babası Harun Zengin’in ölümü ile ilgili şaibeler olduğunu belirten Melodi Zengin, Tosyalı Holding hakkında suç duyurusunda bulundu.

“Haberi arkadaşları ulaştırdı”

Babası Harun Zengin’in şaibeli ölümü hakkında konuşan Melodi Zengin, ölüm haberini şirketten veya konsolosluktan değil, babasının arkadaşları vasıtasıyla aldıklarını belirtti.

Şirketten kendilerine yazılı bir bildirimde bulunulmadığını yalnızca sözlü iletişim kurduklarını belirten Zengin şunları aktardı:

“Babam Tosyalı Holding’e bağlı Cezayir’de bulunan demir çelik fabrikasında elektrik teknisyeni olarak çalışıyordu. Fabrika idari bina ve işçilerin konakladıkları alanları içine alan bir kampüs alanında yaşıyorlardı.

28 Haziran akşam 16.30 gibi ölüm haberini aldık. Şirketin herhangi bir bildirimi olmadı. Babamın iş arkadaşlarından birisi, amcamın eski bir çalışanı vasıtasıyla haberi ulaştırdı. Biz firmaya ulaşana kadar firma bize herhangi bir bildirimde bulunmadı.”

“Hastaneye gittiğinde yaşıyordu”

“Babamın arkadaşı ölüm anını, ‘Avans çekmek için idari binaya giderken, çimlere bastığımız için güvenlikle tartıştık. Ben sinirlenip oradan uzaklaştım. Harun abi idari binaya gitmiş. O sırada kalp krizi geçirmiş. Ben olayı görmedim’ diyerek aktardı.

Firmadan aradığını söyleyen Vahdet isimli kişi ise babamın kimseyle tartışmadığını, idari binaya geldiğini, avans çekmek için sıra beklediği sırada kalp krizi geçirdiğini aktardı. Firma doktoru da burada hayatını kaybettiğini söylemiş.

Ancak babamın arkadaşları ambulansla hastaneye götürüldüğünde yaşadığını ve hastanede hayatını kaybettiğini söylüyorlar. Olay anlatımlarına göre kriz sabah saatlerinde gerçekleşiyor. Ölüm saati 00.00 olarak görünüyor.”

Kimliği ve maaş kartı kayıp

“Ayrıca babamın eşyalarının içerisinden ne kimliği ne de maaş kartı çıktı. Üzerinde birkaç dinar ve çekmecesinde Türkiye’den kalan 40 lira bulunmuş. Pasaportuna ise cenaze ülkeye gelirken Cezayir devletinin el koyduğunu söylediler. Ne firma ne de konsolosluk herhangi bir bilgi vermiyor.”

Deliller karartılmadan kamera kayıtları incelensin

Bu çelişkili bilgiler neticesinde Tosyalı Holding hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Zengin, suç duyurusu neticesinde adli tıpta otopsi yapıldığını ancak raporun çıkmasının 3 ayı bulacağını belirtti.

Savcılıktan güvenlik kamera kayıtlarını istemesini talep ettiklerini söyleyen Zengin “Otopsi raporu çıkmadan talep edemeyeceklerini belirttiler. Bu geçecek olan süreçte delillerin karartılması ihtimali göz ardı ediliyor. Kamera kayıtlarının incelenmesini ve kesin ölüm sebebinin belirlenmesini istiyoruz. Olayda kastı ya da ihmali bulunanların da belirlenerek cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Yıllardır sigortasız çalıştırılmış

Harun Zengin’in iş yeri kampüsü içerisinde hayatını kaybettiği için iş kazası olarak kayıtlara geçmesi gerektiğini belirten Zengin, “Sigortasız göründüğü için iş kazası kabul edilmiyor. Babamın çalıştığı fabrika Tosyalı Holding’e ait ancak Türkiye’de sigortası yapılmamış. Yalnızca Cezayir’de çalıştığı süre boyunca sadece özel sağlık sigortası yapılmış. 2017 yılından beri babam Türkiye’de işsiz görünüyor” dedi.