Merinos'ta “iş kazası” geçiren işçi işten atıldı

Antep Merinos’ta iş kazası geçiren bir işçi işten atıldı, DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği konuya ilişkin açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Temmuz 2020
  • 11:53

Antep Merinos’ta çalışan bir işçi “iş kazası” geçirdi, ardından işten atıldı. 22 Temmuz günü “iş kazası” geçirmesinin ardından rapor alan ve karakola da şikâyette bulunan işçi bir gün sonra, 23 Temmuz’da 29. Maddeyi gerekçe göstererek işten çıkarıldı.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği’nin yaptığı açıklamaya göre vasıfsız olarak iş başı yaptırılan işçi daha sonra anlamadığı ve hiçbir eğitimin verilmediği ambalaj makinesinde çalıştırılmıştır. “İş kazasını” da burada geçirmiştir. 10 günlük raporu olan işçi alelacele 29. maddeye dayanılarak işten çıkarılmıştır. İşten çıkış nedeni olarak dalga geçer gibi bilerek makineye elini kaptırdığı söylenmektedir.

Tedavi gördüğü hastanede plastik cerrah damarlarının komple yandığını ifade etmiştir. İşçi ise iyileşme sürecinin uzun süreceğini belirterek şunları söyledi:

“Manevi tazminat davası açmak istiyorum. İşyeri hala beni bilerek yaptım diye suçluyor. Halı yanmasın diye halıyı çekerken makinenin arasına girdi elim. Fabrikada beni suçluyor, elini koymasaydın diyor. Telefonlarımı engellemişler. Hiç kimse arayıp sormuyor. Görevim başka olduğu halde beni anlamadığım yerde çalıştırdılar. Ve orda da elim böyle oldu. Makinede ne bir acil stop var ne bir sensor var. Kazadan sonra gelip taktılar makineye acil stopu."

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Suçlu, işçiyi hiçbir eğitim verilmeden bilmediği yerde çalıştıran Merinos’tur. Hem “iş kazasına” sebep oldukları hem de tedavisine yeni başlamış bir işçiyi işten çıkardıkları için suçludurlar. İşçi kardeşimiz hiçbir deneyimi olmadan verildiği makinenin acil stok düğmesinin olmadığını, hastaneden geldikten sonra makineye eklendiği söylemektedir.

Merinos'taki yetkililerin ise, “Merinosla uğraşamazsın, senin gücün Merinos’a yeter mi, istediğin yere başvur” denildiğini söylüyor. İşçi kardeşimiz yalnız olmadığını görmek ve sesinin duyulması istiyor.

Sendikamızı takip eden herkesi, emekten yana tüm güçleri; hakkını arayan işçinin mi, yoksa patronların mı güçlü olduğunu göstermek için “iş kazası” geçirip işten atılan bu kardeşimizin sesinin duyulmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz."

Kızıl Bayrak / Mersin